Αγορές

Αμετάβλητα ξανά τα επιτόκια άφησε η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας


Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια για ακόμα ένα μήνα η Επιτροπή Επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB), μετά από συνεδρίασή της σήμερα το μεσημέρι. Το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε στο 14%, για έβδομο συνεχή μήνα.

Το τουρκική λίρα παρά τα μέτρα και τις συνεχείς ενέσεις παρεμβάσεις της TCMB στην αγορά συναλλάγματος, η τουρκική λίρα, με πιο ήπιους ρυθμούς έφτασε αισίως στο 17,68 στο δολάριο, λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός πλησιάζει στο 80% ετησίως και η λίρα χάνει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν είναι στην ημερήσια διάταξη σε μεγάλο βαθμό λόγω του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένθερμος υποστηρικτής της αντισυμβατικής πεποίθησης ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα περιορίσουν τον πληθωρισμό, απέλυσε τρεις κυβερνήτες τα τελευταία τέσσερα χρόνια επειδή δεν τήρησαν τη γραμμή.  

Η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων των εμπορικών δανείων και του δείκτη αναφοράς της TCMB έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό σε δεδομένα από το 2011, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των αλλαγών στις μακροπροληπτικές πολιτικές και στις πολιτικές εξασφαλίσεων που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες για την υποχώρηση του δανεισμού.

Η ετήσια αύξηση των δανείων διάρκειας 13 εβδομάδων, όταν προσαρμόστηκε για τις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας, επιβραδύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ήταν ακόμα πάνω από 40% στις 8 Ιουλίου - περίπου πέντε φορές υψηλότερη από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το μέσο επιτόκιο των εμπορικών δανείων αυξάνεται κάθε εβδομάδα από τα μέσα Μαΐου και προσεγγίζει το 30%, το υψηλότερο επίπεδο από μια νομισματική κρίση στα τέλη του 2018.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα