Οικονομία

Κελέμης: 90% απορρόφηση από την αγορά εργασίας όσων μετέχουν σε Διττή Εκπαίδευση


Το ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό απορρόφησης από την αγορά εργασίας των νέων οι οποίοι συμμετέχουν σε προγράμματα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής και μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση με τίτλο «GENERATION EZA», που πραγματοποιήθηκε, προ ημερών, με αφορμή την ολοκλήρωση της τριετούς φοίτησης των σπουδαστών, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανάδειξης νέων επαγγελματιών της ελληνικής ζυθοποιίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναδείχθηκαν οι προοπτικές, που δημιουργούνται για τους νέους επαγγελματίες της ελληνικής ζυθοποιίας, όπως και η σπουδαιότητα ανάπτυξης ευέλικτων μοντέλων εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, Αθανάσιος Συριανός, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Διττής Εκπαίδευσης αποτελεί μια πρωτοβουλία ευθύνης για το μέλλον του κλάδου. Σήμερα για τους αποφοίτους μας ολοκληρώνεται ένα ταξίδι τριών χρόνων κατάρτισης και δίψας για μάθηση δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της ελληνικής ζυθοποιίας».

Ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, τόνισε ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο επιμένει στρατηγικά στον τομέα της Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θεωρώντας ότι αποτελεί ένα επιτυχημένο μοντέλο, το οποίο συνδέει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Μάλιστα, δίνει τη δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν σε αντίστοιχα προγράμματα, αφενός να εξασφαλίσουν επαρκή γνώση και εμπειρία για τα επαγγέλματα τα οποία επιλέγουν, αφετέρου να ενταχθούν αυτόματα στην αγορά εργασίας, συνεργαζόμενοι με εργοδότες, που γνώρισαν μέσα από την εκπαιδευτική τους εμπειρία».

Αναφερόμενος στο πώς οι επιχειρήσεις «υποδέχονται» όσους συμμετέχουν σε ανάλογα προγράμματα, σημείωσε ότι «τα ποσοστά απορρόφησης από την αγορά εργασίας υπερβαίνουν το 90%. Πρόκειται για επίδοση, η οποία καταδεικνύει το πόσο επιτυχημένο είναι το μοντέλο της Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, όπως και το γιατί στηρίχθηκε στην Ελλάδα από τις επιχειρήσεις, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς νέους να αναδείξουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας με επιτυχία», πρόσθεσε.

Την πρωτοβουλία της Διττής Εκπαίδευσης, η οποία συνδυάζει τη θεωρητική γνώση με την ενδοεπιχειρησιακή μαθητεία, παρουσίασε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ο δάσκαλος των σπουδαστών, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου και Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης.

Το πρόγραμμα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Το τριετές πρόγραμμα για την ειδικότητα Ζυθοποιός - Βυνοποιός ξεκίνησε το 2019 με πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με την εταιρεία ΕΖΑ. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι βασίζουν τις μαθησιακές τους γνώσεις στο μοντέλο της Διττής Εκπαίδευσης, το οποίο συνδυάζει τη θεωρητική με την ενδοεπιχειρησιακή μαθητεία. Μετά από τα δύο πρώτα έτη, όπως και στη Γερμανία έτσι και στην Ελλάδα, διοργανώθηκαν οι ενδιάμεσες εξετάσεις, ενώ φέτος, το 2022, με την ολοκλήρωση και του τρίτου έτους, έλαβαν χώρα οι τελικές εξετάσεις πιστοποίησης των σπουδαστών.

Μέχρι σήμερα, έχουν υλοποιηθεί πιλοτικά προγράμματα σε ειδικότητες της τουριστικής αγοράς, όπως και για τεχνικά επαγγέλματα, με σκοπό την άρτια σύνδεση των νέων με την αγορά εργασίας.

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την ειδικότητα Ζυθοποιός - Βυνοποιός, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα