Οικονομία

«Καυτός» ο Σεπτέμβριος για την κυβέρνηση: Τα δύσκολα είναι μπροστά


«Καυτός» αναμένεται ο Σεπτέμβριος για την κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει το φορολογικό νομοσχέδιο και να επεξηγήσει επαρκώς με ποιους τρόπους θα βρει τα απαιτούμενα χρήματα, μιας και παραιτήθηκε της διαπραγμάτευσης για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2020, μεταθέτοντας την όποια συζήτηση για μείωση από το 2021.

Βεβαίως, το θέμα επανέφερε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δηλώνοντας αορίστως πως το θέμα έχει τεθεί (για πότε;) και θα συζητηθεί και στις διμερείς και διεθνείς επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός όλο το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων, το οποίο εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά με την ύπαρξη ή όχι δημοσιονομικού χώρου, θα τεθεί επί τάπητος από τις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε και φτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 16 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτούν την πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια.

Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί πως θα πετύχει έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό για ένα μεγάλο ποσοστό φοροελαφρύνσεων, ενώ, παρότι έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση πολλάκις, στο «τραπέζι» των δανειστών παραμένει η μείωση του αφορολογήτου ορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που θα εξέταζε η κυβέρνηση θα ήταν η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρονικών αποδείξεων, δηλαδή αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ένα άλλο σενάριο από αυτά που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα με την εύρεση δημοσιονομικού χώρου, είναι η αξιοποίηση των ANFA’s και των SMP’s. Πρόκειται για κέρδη ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν ξεκινήσει και επιστρέφονται σε δόσεις στην Ελλάδα, στη βάση της συμφωνίας για το χρέος το καλοκαίρι του 2018. Συνολικά, το ύψος αυτών των χρημάτων αγγίζει τα 1,2 δισ. ευρώ κατ’ έτος και θα μπορούσε -κατά την κυβέρνηση- να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φοροελαφρύνσεων. Βέβαια, μια τέτοια ιδέα δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους Ευρωπαίους.

Σε κάθε περίπτωση πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιστάσεις των δανειστών παρουσιάζοντας ενδελεχώς το αναπτυξιακό του σχέδιο και το «κύμα» των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να προωθήσει. «Βασικός μας στόχος, είναι να κερδίσουμε την αξιοπιστία των εταίρων μας. Και αυτό γίνεται μόνο προωθώντας το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο. Κάτι το οποίο το έχουμε κάνει από την πρώτη στιγμή -απόδειξη τα τρία νομοσχέδια που ήδη έχουν ψηφιστεί- και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε όλη τη διάρκεια του 2019» είπε σήμερα ο κ. Πέτσας.

Στο πλαίσιο αυτό,  κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βερολίνο όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετ α τετ του υπό τον νέο του ρόλο με κ. Μέρκελ, ενώ θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του με τον κ. Μακρόν. Παράλληλα. στις 2-3 Σεπτεμβρίου, θα μεταβεί στην Χάγη για να συναντηθεί με τον ολλανδό Πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα περίπου μία εβδομάδα και θα αποχωρήσουν έχοντας συγκεντρώσει το πακέτο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα συζητηθούν στο Euroworking Group στις 26 Σεπτεμβρίου. Και μάλιστα, ενόψει του Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου αλλά και της προετοιμασίας για τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταμνημονιακή εποπτεία που αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου. Από τα συμπεράσματα της έκθεσης θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση των 644,4 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Εξάλλου μόλις ανοίξει η Βουλή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή μία σειρά νομοσχεδίων που θα αφορούν μεταξύ άλλων την ψήφο των ομογενών – η οποία θα αποσυνδέεται από το νέο εκλογικό νόμο. Επίσης θα σχετίζονται και με τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα, καθώς και τον εισαγωγικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ

Κρίσιμη θα είναι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου -σύμφωνα με το Βήμα- θα παρουσιάσει σειρά μέτρων όπως:

  •     Μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε τέσσερις ετήσιες δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργοδοτικές εισφορές για την κύρια ασφάλιση θα μειωθούν από το 13,33% συνολικά στο 9,9%. Η ετήσια μείωση θα είναι στο 0,8575% ενώ αντιστοίχως, η εισφορά των εργαζομένων θα μειωθεί από το 6,66% στο 4,95%.
  •     Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγοης των νομικών προσώπων από το 24% στο 20%
  •     Θέσπιση μειωμένου συντελεστή 9% στην κλίμακα των φυσικών προσώπων. Το εν λόγω μέτρο θα ευνοήσει κυρίως αυτοπασχολούμενους , ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων κ.α.
  •     Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες.

Ο αστάθμητος παράγοντας

Στην προκειμένη ο παράγοντας αυτός είναι η διεθνής ανησυχία για το σκηνικό παγκόσμιας ύφεσης που συνθέτουν μέρα με τη μέρα οι διάφορες διεθνείς συγκυρίες, δέκα σχεδόν χρόνια μετά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ, η πορεία των ομολόγων στις ΗΠΑ, η αβεβαιότητα του Brexit, ο εμπορικός πόλεμος Ουάσινγκτον-Πεκίνου, η μειωμένη ζήτηση του πετρελαίου με τιμές κάτω από τα 60 δολ. το βαρέλι, η αυξημένη τιμή του Χρυσού και μια σειρά γεγονότων δημιουργούν ένα θολό κι απειλητικό τοπίο και για τη χώρα μας.  

Η πρόωρη αποπληρωμή των “ακριβών” δανείων του ΔΝΤ, η πλήρης άρση των capital controls, κινήσεις που είχαν δρομολογηθεί πριν τις εκλογές, ασφαλώς αποτελούν μηνύματα στις αγορές, ωστόσο άγνωστο παραμένει το πώς θα αντιδράσει η ευρωζώνη στις προοπτικές νέας ύφεσης. Ήδη, σήμερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Β. Κορκίδης έκρουσε του κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως «οι σκιές για ένα νέο κύκλο ύφεσης θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας, που ακόμα και υπό συνθήκες παγκόσμιας επιβράδυνσης, καλείται να πάει αντίθετα στο ρεύμα και να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της».

Βεβαίως, η κυβέρνηση προς το παρόν θέλει να βλέπει τα πράγματα από τη δική της οπτική: «Φαίνεται ότι η οικονομία ανταποκρίνεται θετικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναταράξεις στη διεθνή οικονομία» εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εν κατακλείδι, μπροστά είναι τα δύσκολα κι αυτό καλό είναι να το λάβουν όλοι υπόψιν τους...

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις