Οικονομία

Κατσέλη: Έχει ξεδοντιαστεί ο νόμος για την α’ κατοικία


Σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μίλησε στο MEGA, η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη και και για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει εντός του κυβερνητικού πλαισίου για το πτωχευτικό δίκαιο που ετοιμάζεται.

Η ίδια τόνισε πως «έχει ξεδοντιαστεί ο νόμος που φέρει το όνομά μου» και επισήμανε ότι θα πρέπει να μπορεί ο οφειλέτης να προσφεύγει στα δικαστήρια.

Η κ. Κατσέλη επεσήμανε πως στην παρούσα φάση η τράπεζα έχει το πάνω χέρι στην διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, είπε ότι το ζητούμενο στο νέο πτωχευτικό Δίκαιο το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι να αφεθεί η δυνατότητα στον πτωχευμένο οφειλέτη να μπορεί να βρει το δίκιο του μέσα από μία ανεξάρτητη διαδικασία διαμεσολάβησης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι εάν η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργήσει ένα πτωχευτικό δίκαιο το οποίο θα διαφυλάσσει την προστασία της α΄κατοικίας, όπως και η  δυνατότητα του οφειλέτη να πάει στα δικαστήρια όταν έχει πτωχεύσει και να βρει το δίκιο του.

Η πρώην υπουργός, σύμφωνα με το in.gr, σημείωσε τη σημασία ύπαρξης ενός πλαισίου τόσο για τις εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων αλλά και για τις τράπεζες όσον αφορά στη διαχείριση των δανείων που είναι εκτός πτωχευτικού δικαίου.

Κλείνοντας, η Λούκα Κατσέλη μίλησε για το νέο βιβλίο της με τίτλο «Δίνες και Ευθύνες».

"Σε αυτό το βιβλίο ουσιαστικά προσπαθώ να απαντήσω σε τρία ερωτήματα αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την κρίση, αν θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει άλλα πράγματα όταν ξέσπασε η κρίση, τι περιθώρια αλλαγής υπάρχουν και τι συμπεράσματα βγάζουμε για το μέλλον", κατέληξε.