Αγορές

«Κατοχυρώνει» τις 870 μονάδες το ΧΑ – Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές


Μετά το εντυπωσιακό ράλι που καταγράφηκε το Οκτώβριο, η πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου βρίσκει τη χρηματιστηριακή αγορά και τους επενδυτές σε «φάση» αφομοίωσης των 870 μονάδων. 

Εικόνα ανάτασης στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές που σημειώνουν εντυπωσιακά κέρδη, με τον γερμανικό δείκτη DAX να κερδίζει 1,24% και τον βρετανικό δείκτη FTSE-100 να ενισχύεται κατά 1,70%. Το ενδιαφέρον των αγορών παραμένει στραμμένο στα μέτωπα της ενεργειακής κρίσης, των επιτοκίων και του πληθωρισμού, ο οποίος «έσπασε» κάθε ρεκόρ τον Οκτώβριο και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την ΕΚΤ σε νέα αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ενδεχομένως κατά 75 μονάδες βάσης.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 873,14 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,09%, με την αξία των συναλλαγών να είναι μικρή και να ανέρχεται στα 19,60 εκατ. ευρώ. Η μετοχή των ΕΛΠΕ είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η αποκοπή του μερίσματος προκαλεί νέο κύμα ρευστοποιήσεων.  Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (Helleniq Energy) υποχωρεί κατά -5,07%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,19%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ποσοστό ενισχύεται 0,27%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,08%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές του ΟΛΠ(+1,62%), της Coca Cola HBC (+1,18%) και Viohalco (+0,92%).
Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση, πέραν της μετοχής των ΕΛΠΕ καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,19%) και της ΔΕΗ (-1,56%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+1,31%) και των Τροφίμων (+1,15%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Πετρελαίου (-1,60%) και των Κατασκευών (-0,83%).

Υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου - Πέφτουν οι αποδόσεις των ομολόγων

Η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου αναφοράς Δεκεμβρίου, υποχωρεί σήμερα έως και τα 115 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τώρα κινείται στα 121 ευρώ. Σ' ό,τι αφορά στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις των ελληνικών υποχωρών, με αυτή του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 4,52% και αυτή του 5ετούς που χθες ανέβηκε έως 24 μονάδες βάσης, να κινείται στο 3,82%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα