Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Νέα αναβολή και κακοί οιωνοί


Νέα αναβολή, την τέταρτη κατά σειρά, παίρνει η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, αφού με το αιτιολογικό της πανδημίας το θέμα κρίνεται πλέον ως άκαιρο.

Σύμφωνα με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει το τελευταίο 10ήμερο του τρέχοντος Μαρτίου, με την αποστολή πρόσκλησης της τριμελούς επιτροπής διαβούλευσης (με τη συμμετοχή του προέδρου του ΟΜΕΔ και δύο εκπροσώπων των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών) προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να αξιολογήσουν τον κατώτατο μισθό.

Ωστόσο, με την οικονομία να είναι ουσιαστικά «διασωληνωμένη», η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει σχετική τροπολογία στη Βουλή το επόμενο διάστημα για να αναβάλλει και τυπικά τη διαδικασία ενώ το θέμα δεν αναμένεται να συζητηθεί πριν το καλοκαίρι.

Με δεδομένο ότι ο νόμος ορίζει πως το ύψος του κατώτατου μισθού πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών» η παρούσα κατάσταση με το 2020 να έχει κλείσει με ύφεση 8,2% και το πρώτο τρίμηνο του 2021 οδεύει σε διψήφιο ποσοστό ύφεσης, μόνο σε καθοδική πορεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κατώτατο μισθό.

Στη δεύτερη ταχύτητα της ΕΕ

Οι εργοδοτικοί φορείς επισήμως δεν έχουν εκφράσει τις θέσεις τους. Ο ΣΕΒ επιμένει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Το λιανεμπόριο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με μηδενικούς τζίρους και λουκέτα και προκρίνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ενώ και η ΓΣΕΕ υποστηρίζει την επαναφορά τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα τον κατώτατο μισθό σε περιβάλλον covid επισημαίνοντας την ανάγκη να θεσπιστεί ένας ομοιόμορφος κατώτατος μισθός που να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Για το λόγο αυτό συντάσσεται και προωθείται ευρωπαϊκή οδηγία με την οποία θα διασφαλίζεται ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί θα καθορίζονται, κατά περίπτωση, πάντα πάνω από το όριο της φτώχειας.

Από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ.

Εξάλλου η Ελλάδα  βρίσκεται στη δεύτερη ταχύτητα των χωρών της ΕΕ όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού. Σε αυτή την κατηγορία, η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία, με 758 ευρώ ( υπολογίζονται 14 μισθοί) και ακολουθούν Πορτογαλία (776 ευρώ), Μάλτα (785 ευρώ), Σλοβενία (1.024 ευρώ) και Ισπανία (1.108 ευρώ). Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό 2.202 ευρώ και στην τελευταία θέση η Βουλγαρία με κατώτατο μισθό 332 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις