Τράπεζες

Κατόπιν εορτής το πάγωμα επιτοκίων στα στεγαστικά


Δώρο άδωρο το πάγωμα καθώς η μεγάλη ζημιά για τους δανειολήπτες έχει ήδη γίνει

Η απόφαση των τραπεζών να «παγώσουν» τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχει θετικό πρόσημο. Ελήφθη, όμως, κατόπιν εορτής και με σημαντική καθυστέρηση, με συνέπεια η ζημιά που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες να είναι ήδη εξόχως μεγάλη και διογκωμένη.

Από τον Ιούνιο και εντεύθεν, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αλλεπάλληλες «τζάμπο» αυξήσεις επιτοκίων, οι τράπεζες δεν έβαλαν φραγμό στην άνοδο των επιτοκίων δανείων. Eκμεταλλευόμενες στο έπακρο την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, κυρίως μέσα από μια πολιτική αργής και μικρής μετακύλισης των αυξήσεων στους καταθέτες, ενίσχυσαν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους. Την ίδια «καυτή» και κρίσιμη περίοδο οι δανειολήπτες, κυρίως αυτοί στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, είδαν τη μηνιαία δόση να επιβαρύνεται κατά πολύ, φτάνοντας σε ποσοστά αύξησης 30% με 40%.

Τώρα, κι ενώ όλα δείχνουν ότι το μεγάλο «κύμα» αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει περάσει και απομένει ενδεχομένως άλλη μία αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Μάιο, οι τράπεζες αποφάσισαν να προχωρήσουν στο πάγωμα των επιτοκίων για όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Εμφανίζονται… γαλαντόμες και διαλλακτικές απέναντι στους δανειολήπτες, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το σχέδιο στήριξης δεν θα τις κοστίσει-επιβαρύνει σημαντικά. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο τέλος της ανόδου των επιτοκίων, όπως επισήμανε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και άλλοι κορυφαίοι ευρωπαίοι θεσμικοί φορείς, το τάιμινγκ μοιάζει ιδανικό για τις τράπεζες για να κάνουν την… καλή πράξη, που, μεταξύ άλλων, έχει και πολιτικό αντίκτυπο.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου το πάγωμα των επιτοκίων προσφέρει credit και στην κυβέρνηση, ενισχύοντας το αφήγημά της περί στήριξης των πολιτών και δη των δανειοληπτών. Θεωρείται βέβαιο ότι το Μαξίμου θα «σηκώσει» πολιτικά το θέμα, επιδιώκοντας να αναδείξει τη συμβολή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης από τους τραπεζίτες.

Σ’ ό,τι αφορά στο σχέδιο των τραπεζών που βρίσκεται υπό επεξεργασία, θα καλύπτει την πλειονότητα των στεγαστικών δανείων, καθώς άνω του 90% αυτών είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο. Όπως επισημαίνεται από όλες τις πλευρές το σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη και θα ακολουθεί αυστηρά τους εποπτικούς κανόνες από έχουν τεθεί από πλευράς SSM και Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά που αναλαμβάνονται τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες.

Στον σχεδιασμό και επισκευαστικά δάνεια

Ο ξεχωριστός σχεδιασμός ανά τράπεζα θα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει για κάποιες τράπεζες και επισκευαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν συμπληρωματικά στεγαστικών δανείων, μια πρακτική που ήταν διαδεδομένη στο παρελθόν όταν η χρηματοδότηση για αγορά ακινήτων ήταν ακόμη και με μηδενική ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη. Κάτι που σήμερα έχει αλλάξει καθώς οι τράπεζες χορηγούν δάνεια για αγορά ακινήτου σε ποσοστό μεταξύ 70%-80% με το υπόλοιπο να καλύπτεται από ιδία κεφάλαια του δανειολήπτη.

Ο αριθμός των δανείων που θα αφορά τις νέες αυτές ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένονται πιθανότατα πριν το Πάσχα, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών είναι μεταξύ 400.000-500.000 δανείων.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα