Πολιτική

Κάτω από τα 50 δολάρια η τιμή του πετρελαίου


 Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι τιμές του αργού, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση κέρδισε έδαφος συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές εβδομάδες ανόδου.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουλίου έχασε 15 cents ή 0,3% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 49,33 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε εβδομαδιαία βάση το αργό κατέγραψε συνολικά κέρδη 1,9%.

Το Brent Ιουλίου έχασε 27 cents ή 0,5% στα 49,32 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου, ενώ στην εβδομάδα κέρδισε 1,2%.

Τα αποθεματικά των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 4,23 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτιμώμενη πτώση 2 εκατ. βαρελιών. Οι επιθέσεις στη Νιγηρία έχουν μειώσει την παραγωγή σε χαμηλό 20 ετών ενώ την ίδια στιγμή η Βενεζουέλα πασχίζει να κρατήσει την παραγωγή της, εν μέσω τεράστιας έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος.

Φυσικά, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πυρκαγιές στον Κανάδα, αλλά και το κύμα βίας στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή της Νιγηρίας «βοήθησαν» στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσα στο Μάιο.

Μπορεί οι προαναφερθείσες εξελίξεις να είναι… προσωρινές, όμως υπάρχει μία γενικότερη προσδοκία ότι ο κορεσμός δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Ο στρατηγικός αναλυτής της SEB, Bjarne Schieldrop, σημειώνει με νόημα: «Σίγουρα βγαίνουμε σταδιακά από την κατάσταση κορεσμού που βιώνουμε από τα μέσα του 2014. Ίσως η παρούσα κατάσταση να διαρκέσει για έξι ακόμα μήνες, όμως από εκεί και μετά θα αρχίσει να αποκαθίσταται πλήρως η ισορροπία».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών της Ιαπωνίας παρουσιάζονται πιο φειδωλά, τονίζοντας ότι η παρούσα αύξηση της τιμής οφείλεται αποκλειστικά στην… αναστάτωση σε Καναδά και Νιγηρία και όχι σε ένα γενικότερο κλίμα «αποσυμπιέσης» του κορεσμού.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι ελπίδες να δούμε μία απόφαση μείωσης παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ είναι κάτι παραπάνω από ισχνές. Πολύ δύσκολο μοιάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν σε αυτόν τον τομέα, στο μίτινγκ του Οργανισμού στη Βιέννη στις 2 Ιουνίου. Ο επικεφαλής της PVM Oil Brokers, David Hufton, προσθέτει ακόμα μία σημαντική παράμετρο στο ζήτημα: «Πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται από τη Σαουδική Αραβία, η οποία αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της μετά το μίτινγκ, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση του καλοκαιριού, αλλά και να διατηρήσει το μερίδιο της αγοράς έναντι των Ιράν και Ιράκ».

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις