Αγορές

Κάτω από 1% για πρώτη φορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου


Χαμηλότερα από το συμβολικό όριο του 1% υποχώρησε σήμερα, για πρώτη φορά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να «ποντάρουν» στους κρατικούς τίτλους με την υψηλότερη απόδοση της ευρωζώνης, προεξοφλώντας ότι θα συνεχιστεί η σύγκλιση με τα ομόλογα άλλων χωρών της περιφέρειας.

Μετά το μεσημέρι, η απόδοση του 10ετούς πέρασε καθοδικά το όριο του 1%, έφθασε έως και στο 0,956%, ενώ ανέβηκε στη συνέχεια ελαφρώς, πάνω από το 0,960%. Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις όλων των ομολόγων, με τη σημαντικότερη μείωση να καταγράφεται στα 5ετή, που πάντως βρίσκονται πάνω από το 0,30%, ενώ τις προηγούμενες ημέρες η απόδοσή τους είχε υποχωρήσει χαμηλότερα και από αυτό το όριο.

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων φαίνεται ότι έχει ακόμη αρκετό δρόμο, καθώς συγκλίνουν με τις αποδόσεις των άλλων ομολόγων της περιφέρειας. Το πορτογαλικό 10ετές διαπραγματεύεται με απόδοση χαμηλότερη του 0,30%. Εξάλλου, οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η χώρα θα ανεβεί ως το τέλος α' εξαμήνου του 2021 στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία θα αρχίσει να αγοράζει τίτλους από τη δευτερογενή αγορά, δίνοντας νέα ώθηση στις τιμές τους.