Οικονομία

Καθυστερεί η έκδοση ΚΥΑ για φορολόγηση υπερκερδών στο ρεύμα


"Στα χαρτιά" μένει επί του παρόντος η κυβερνητική απόφαση για επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερέσοδα/υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος - από τον οποίο θα καλυφθεί κατά μεγάλο μέρος το δημοσιονομικό κόστος των επιδοτήσεων στους καταναλωτές.

 Η ΡΑΕ έχει αποστείλει από τις 20 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Ενέργειας όλα τα στοιχεία για τη μεθοδολογία υπολογισμού των φορολογήσιμων υπερεσόδων.    Ομως σε κυβερνητικό επίπεδο καθυστερεί η λήψη οριστικών αποφάσεων για το ακριβές ύψος της φορολόγησης, αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης είχε δηλώσει πριν ακόμη από τα Χριστούγεννα ότι είναι "θέμα ημερών" η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) γι αυτό το θέμα.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες επικαλούνται "δυσκολίες στον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης".  Οπως υποστηρίζουν, αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο καθυστερεί η έκδοση της ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας για την επιβολή του έκτακτου φόρου.

Πάντως όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για τον υπολογισμό των υπερεσόδων είναι διαθέσιμα. Στη μεθοδολογία υπολογισμού που έχει υποδείξει η ΡΑΕ συνεκτιμώνται όλα τα κόστη των εταιριών προμήθειας - τιμές ρεύματος, δαπάνες συμβολαίων αντιστάθμισης κινδύνου  σε περίπτωση ανόδου τον τιμών, πιθανές απώλειες από ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών  κλπ.

Όμως ο τρόπος που θα συνεκτιμηθούν αυτά για να υπολογιστούν τα φορολογητές "υπερέσοδα/υπερκέρδη", θα αποφασιστεί από τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών..

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα