Διεθνή

Χαμηλώνει τους τόνους με το Ιράν η Βρετανία


Πιο ήπια στάση απέναντι στο Ιράν αποφάσισε να επιδείξει η Βρετανία μετά την πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, εξαιτίας της σύλληψης του ιρανικού τάνκερ στα νερά του Γιβραλτάρ.

Η Βρετανία προσπαθεί να επιδείξει διπλωματική στάση προς το Ιράν, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει την κατάσταση, αποφεύγοντας την κλιμάκωση μέσω της αεροπορίας και του ναυτικού στον Περσικό Κόλπο και προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Η ένταση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης αυξήθηκε επικίνδυνα χθες, όταν μία βρετανική φρεγάτα στράφηκε εναντίον τριών ιρανικών πλοίων που προσπάθησαν να εμποδίσουν ένα δεξαμενόπλοιο της εταιρείας BP να διασχίσει τον Περσικό Κόλπο.

Αυτό αποτέλεσε αφορμή για την κλιμάκωση της κρίσης που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας της σύλληψης ιρανικού τάνκερ το οποίο διέσχιζε το στενό του Γιβραλτάρ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να επιστρέψει το τάνκερ, καθώς η κράτηση του έχει άσχημες και επικίνδυνες συνέπειες.

Ακόμα, τόνισε στην Βρετανία ότι οι δυτικές χώρες θα έπρεπε να σταματήσουν τις παρεμβάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

 

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Ιράν