Άμυνα & Διπλωματία

Κατέθεσε συντεταγμένες στον ΟΗΕ η Τουρκία - Αυστηρό μήνυμα Αλ. Τσίπρα


Μαίνεται η τουρκική προκλητικότητα, με την Άγκυρα να καταθέτει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών μονομερώς συντεταγμένες, οι οποίες μειώνουν τις ΑΟΖ από τα ελληνικά νησιά και την Κύπρο.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ,  Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου, μέσω επιστολής του ζητά τα παραπάνω, ενώ κάνει λόγο για εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας, τόνισε: "Η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία έγινε γνωστή παραμονή της εθνικής μας επετείου, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ως εδώ και μη παρέκει".