Αγορές

Καταρρέουν οι αγορές στην Ευρώπη!


Με τεράστιες απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εξαιτίας της επενδυτικής φοβίας για τις επιπτώσεις του κοροναϊού, από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε όλο τον πλανήτη.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μεγάλη πτώση, καθώς η μείωση της αξίας των μετοχών έφτασε ακόμα και τα 5 τρισ. δολάρια.

Οι αποδιαρθρώσεις στο διεθνές εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κλείσιμο σχολείων και οι ακυρώσεις μεγάλων εκδηλώσεων έχουν κάνει πιο ζοφερή την προοπτική για την παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια στιγμή, οι αγορές αναμένουν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα και  αν οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν, επιχειρώντας να προστατεύσουν τις οικονομίες από τα προβλήματα και να αποτρέψουν μία παγκόσμια ύφεση. Αναλυτές λένε ότι τα προθεσμιακά επιτόκια της Fed προεξοφλούν τώρα μία πιθανότητα 75% για μία μείωση 25 μονάδων βάσης (0,25 της ποσοστιαίας μονάδας) στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική που θα γίνει στις 17-18 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένει να λάβει κάποια μέτρα αναφορικά με τον κορωνοϊό στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου τον Μάρτιο, αλλά μπορεί και πάλι να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, όπως δήλωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας Βίτας Βασιλιάουσκας.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο τόνισε πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι προετοιμασμένα να ενεργήσουν με συντονισμένο τρόπο εάν η επιδημία του κοροναϊού αποδειχθεί κάτι περισσότερο από ένα προσωρινό σοκ για την «ανθεκτική» οικονομία του μπλοκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά 1,7% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή σε ετήσια βάση, στη Γερμανία, τον Φεβρουάριο – εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη- σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,6%, έναντι πρόβλεψης για 0,4%.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 375.03 μονάδες, κινούμενος πτωτικά σχεδόν 3.7%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,330.75 μονάδες, με απώλειες 3.62%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,584.89 μονάδες, χάνοντας 3.11%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 11,881.25 μονάδες, με βουτιά 3.93%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,309.9 μονάδες, διολίσθησε κατά 3.38%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 21,984.21 μονάδες, με πτώση 3.58%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,726 μονάδες, πέφτοντας 2.89%.