Οικονομία

Καταργούν το ΣΔΟΕ με… δύο γραμμές!


Για «δώρο σε φοροφυγάδες και λαθρεμπόρους» κάνει λόγο ο Τρύφων Αλεξιάδης

Με δύο γραμμές σε ένα Προεδρικό Διάταγμα καταργείται το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το γνωστό ΣΔΟΕ, που έχει συνδεθεί στη συνείδηση των πολιτών με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος.

Ειδικότερα, με το Π.Δ. 84/2019 ορίζεται ότι στη νεοσύστατη  Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών μεταφέρονται, μεταξύ πολλών άλλων, και «οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου Π.Δ.», όπως και «η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με τις διατάξεις του ν. 4512/2018».

Έτσι, με τη νέα διοικητική δομή που διαμορφώνεται στο υπ. Οικονομικών δεν θα υπάρχει πλέον ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, αλλά όλες οι σχετικές διοικητικές αρμοδιότητες, μαζί και με τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος θα ασκούνται από τη νέα γενική γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, την κ. Αθηνά Καλύβα, πρώην στέλεχος του υπ. Οικονομικών.

«Δώρο σε φοροφυγάδες»

«Η κατάργηση του ΣΔΟΕ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Ν.Δ., είναι μία από τις πολλές αποδείξεις για την κρυφή ατζέντα της Ν.Δ., για την οποία o ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε προεκλογικά», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Σε μια οξύτατη ανακοίνωση, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρει:

«Η εκδικητική μανία πολιτικών στελεχών, που κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ για να απολογηθούν οι ίδιοι ή συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα, τα οποία είχαν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, τώρα πλέον αναδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Το ΣΔΟΕ υπήρξε για πολλά χρόνια η αιχμή του φορολογικού μηχανισμού, με πολλές και σημαντικές επιτυχίες και ξεκίνησε τον έλεγχο της περίφημης λίστας LAGARDE καθώς και πολλών άλλων υποθέσεων. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων, παρέμεινε εκτός ΑΑΔΕ στην πρόσφατη αναδιάρθρωση και ενισχύθηκε σημαντικά με προσωπικό και αρμοδιότητες.

Η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες, θέτει δε σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητες του.

Η κατάργηση του ΣΔΟΕ, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε έναν ασαφή οργανισμό και η αφαίρεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών είναι τα πρώτα βήματα μιας κυβέρνησης που αναδεικνύουν σαφείς πολιτικούς στόχους και αποδεικνύουν την άγνοια στοιχειωδών λειτουργιών στο ευαίσθητο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πρέπει να ενισχύσει και όχι να αποδυναμώσει τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες του.

Μέσα και έξω από τη Βουλή, θα αναδείξουμε με κάθε πολιτική δυνατότητα τις επικίνδυνες αυτές αποφάσεις και ελπίζουμε μέσα από ουσιαστικό διάλογο να ανατρέψουμε τέτοιου είδους αποφάσεις».