Χρηστικά

Καταργείται για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης – Bonus system στο Δημόσιο


Στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα το σύστημα μπόνους που θα εφαρμοστεί φέτος στο Δημόσιο

Επέκταση του μέτρου της οριστικής κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στο δημόσιο και στους συνταξιούχους, από το 2023, προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με αρμόδια «πηγή» του υπουργείου Οικονομικών. Το εν λόγω μέτρο, ως γνωστόν, εφαρμόζεται από το 2021 μόνο για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης και μόνιμη απαλλαγή όλων των φορολογούμενων από την εισφορά αλληλεγγύης, το 2023. Σχετικές αναφορές για την επέκταση του μέτρου είχαν κάνει στο παρελθόν τόσο όσο ο πρωθυπουργός, όσο και ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία κρίνουν ότι το 2023 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου… Αυτό θα καταστεί εφικτό, ωστόσο, υπό την προϋπόθεση πως τα δημοσιονομικά της χώρας θα το επιτρέψουν. Το δημοσιονομικό κόστος για τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου είναι μεγάλο και ως εκ τούτου για να το εγκρίνουν οι δανειστές, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, θα πρέπει να υπάρχει ικανός δημοσιονομικός χώρος.

Για τη φετινή χρονιά η εισφορά αλληλεγγύης έχει «παγώσει» για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ισχύει κανονικά για τους δημοσίου υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την ίδια «πηγή», η κυβέρνηση θα προωθήσει εντός της τρέχουσας χρονιάς, ένα bonus system στο Δημόσιο, με στόχο να δημιουργήσει κίνητρα για στελέχωση θέσεων και ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων που μάλλον δεν λειτουργούν ικανοποιητικώς.

Το σύστημα μπόνους που θα εφαρμοστεί από φέτος, έχοντας πιλοτικό χαρακτήρα, θα συνδέεται ασφαλώς με την απόδοση των δημοσιών υπαλλήλων και θα έχει δύο ταχύτητες. Κάποιες μονάδες-υπηρεσίες του Δημοσίου θα διεκδικούν σε μόνιμη βάση το μπόνους που θα δίνεται και άλλα τμήματα θα λαμβάνουν το μπόνους, αναλόγως με τις εκάστοτε επιδόσεις που θα έχουν, σ’ ένα συγκεκριμένο project που τους έχει ανατεθεί.

Για το 2021 προβλέπονται να αποδοθούν 10 εκατ. ευρώ μέσω της πιλοτικής εφαρμογής του bonus sustem.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα