Διεθνή

Κατάρ: 50 αλλοδαποί εργάτες σκοτώθηκαν στη χώρα το 2020


Πενήντα αλλοδαποί εργάτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν σοβαρά το 2020 στο Κατάρ όπου γίνονται μεγάλα έργα ώστε η χώρα να υποδεχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2022, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).

Το πλούσιο εμιράτο δέχεται συχνά επικρίσεις από διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες στη χώρα, οι οποίοι κατάγονται κυρίως από την Ασία και εργάζονται στα μεγάλα εργοτάξια ενόψει του Μουντιάλ.

Σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, οι περισσότεροι μετανάστες εργάτες που σκοτώθηκαν το 2020 έχασαν τη ζωή τους σε πτώσεις ή αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, κυρίως στον χώρο εργασίας τους.

Εξάλλου 506 αλλοδαποί εργάτες τραυματίστηκαν σοβαρά το 2020 και 37.600 υπέστησαν ελαφρά ή μέτρια τραύματα.

Η ΔΟΕ επεσήμανε ότι αντιμετώπισε προβλήματα στα στοιχεία που συγκέντρωσε και ότι αναγκάστηκε να βασιστεί σε θεσμούς που δεν κατηγοριοποιούν πάντα με τον ίδιο τρόπο τους θανάτους και τους τραυματισμούς εν ώρα εργασίας.

Τα στοιχεία “δεν συγκεντρώθηκαν συστηματικά”, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Μαξ Τουνιόν, επικεφαλής της ΔΟΕ στο Κατάρ, και η έκθεση ζητεί να δημιουργηθεί μια “εθνική πλατφόρμα” στην οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία.

“Πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα διότι πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει ένας εργάτης και η οικογένειά του”, τόνισε.

“Άλλη μια βασική σύσταση που έγινε είναι να ερευνώνται καλύτερα τα αίτια θανάτου που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως μη σχετιζόμενα με την εργασία, αλλά τα οποία ενδέχεται να σχετίζονται”, σημείωσε ο Τουνιόν. Μεταξύ αυτών είναι ανεξήγητοι θάνατοι υγιών εργατών ή θάνατοι που φέρονται να οφείλονται στη ζέστη.

Τον Αύγουστο η Διεθνής Αμνηστία είχε επικρίνει το Κατάρ επειδή δεν είχε ερευνήσει χιλιάδες ανεξήγητους θανάτους αλλοδαπών εργατών.

Το Κατάρ δέχθηκε με ενθουσιασμό την έκθεση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της χώρας να συνεργάζεται με πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργατών.

“Το Κατάρ εξετάζει τις συστάσεις της έκθεσης και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη ΔΟΕ”, επεσήμανε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η Ντόχα διαβεβαιώνει εξάλλου ότι έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών, που είναι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια.

Το εμιράτο του Κόλπου έχει ανακοινώσει πολλές μεταρρυθμίσεις από το 2010 όταν κέρδισε τη διοργάνωση του Μουντιάλ, μεταξύ των οποίων η υιοθέτηση κατώτατου μισθού και η δυνατότητα των εργατών να αλλάζουν πιο εύκολα εργοδότη. Ωστόσο δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη, όπως καταγγέλλουν οι επικριτές της Ντόχας.

Τον Φεβρουάριο το Κατάρ είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Guardian ότι περισσότεροι από 6.500 αλλοδαποί εργάτες από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από το 2010, όμως αρνείται και να δημοσιεύσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις