Χρηστικά

Καταπατημένα ακίνητα: Πώς θα γίνεται η εξαγορά τους – Τι προβλέπει το ν/σ


Ποια κίνητρα δίνονται στους καταπατητές για να αποκτήσουν τους τίτλους κυριότητας - Ποια κτίσματα εξαιρούνται

Να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί με τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου και να επιλύσει ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει το τελευταίο, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με το ν/σ που έφερε και ψηφίστηκε στη Βουλή. 

Το οικονομικό επιτελείο προσφέρει κίνητρα στους καταπατητές-εφόσον πληρούν αυστηρά κριτήρια και όρους- να αποκτήσουν έναντι τιμήματος τους τίτλους κυριότητας των ακινήτων. Οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι μέσω του νέου πλαισίου θα αξιοποιηθεί αυτό το μεγάλο κομμάτι της Δημόσιας περιουσίας, το οποίο επί χρόνια είναι παντελώς ανεκμετάλλευτο και παράλληλα θα ενισχυθούν σημαντικά τα κρατικά ταμεία.

Η απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας θα γίνεται με καταβολή ποσών που μπορεί να περιορίζονται ακόμα και στο 20% της αντικειμενικής αξίας, με εφάπαξ καταβολή ή σε έως 60 άτοκες δόσεις που ξεκινούν από 100 ευρώ το μήνα. 

Ο υπολογισμός της αξίας του τίτλου κυριότητας, θα γίνεται βάση της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Οσοι καταπατητές πληρούν τα κριτήρια και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν έκπτωση η οποία θα υπολογίζεται βάσει των εξής δεδομένων: τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, το είδος του ακινήτου και την οικονομική κατάσταση του καταπατητή. 

Ποιοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς – Τι αναφέρει ο νόμος

Η εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου αφορά τις περιπτώσεις όπου ο καταπατητής:

  • ασκεί κατοχή αδιαλείπτως με τίτλο στο όνομα του ιδίου ή των δικαιοπαρόχων του για τριάντα (30) τουλάχιστον έτη επί δημοσίου ακινήτου και, στην περίπτωση που εντός του δημοσίου ακινήτου υφίσταται κτίσμα, αυτό έχει ανεγερθεί το αργότερο έως την 31η.12.1991, είτε
  • ασκεί κατοχή αδιαλείπτως για σαράντα (40) τουλάχιστον έτη επί δημοσίου ακινήτου εντός του οποίου υφίσταται κτίσμα, το οποίο έχει ανεγερθεί το αργότερο έως την 31η.12.1981 και στο οποίο:βρίσκεται η κύρια κατοικία του, η οποία καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του ιδίου ή της οικογένειάς του, ή
  • ασκεί τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική ή εμπορική δραστηριότητα με χρήση κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλων συνοδών έργων που συνδέονται λειτουργικά με αυτές ή
  • ασκεί αγροτική δραστηριότητα με χρήση ή μη κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλων συνοδών έργων που συνδέονται λειτουργικά με αυτές.

Ποια ακίνητα εξαιρούνται

Η εξαγορά ακινήτου δεν θα είναι δυνατή, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, που αφορούν θέματα σχετικά με την εθνική άμυνα, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια υγείας ή άλλη αιτιολογημένη κρατική ανάγκη.
Επιπρόσθετα εξαιρούνται της εξαγοράς ακίνητα ή τμήματα αυτών τα οποία:
•    εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αποφάσεων που κηρύσσουν απαλλοτρίωση ή επιβάλουν ρυμοτομία
•    εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για την αντίστοιχη χρήση.
•    κείνται εντός ζώνης αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας.
•    εμπίπτουν σε χώρο που έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός, σύμφωνα με βεβαίωση που έχει εκδώσει ή εκδίδει η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρωτιά για την Αττική

Η Αττική, σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία, έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η περιοχή όπου υπολογίζεται πως το 80% των δημοσίων ακινήτων είναι καταπατημένο. Υψηλά ποσοστά καταγράφονται στη Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου τα καταπατημένα δημόσια κτίσματα φτάνουν το 70%
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα