Αγορές

Καταιγίδα στο ΧΑ, χάνονται σήμερα 270 εκατ. στις τραπεζικές μετοχές


Το πιό απαισιόδοξο σενάριο για την πορεία του ΧΑ παίρνει σάρκα και οστά, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη κατά σειράν συνεδρίαση η καταβύθιση μετοχών και δεικτών, προκαλώντας περαιτέρω επιδείνωση του ψυχολογικού κλίματος. Μεγάλες απώλειες στο ταμπλό των τραπεζών, όπου εξανεμίζεται κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ. Ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί κατά 5%.

Οι διεθνείς οίκοι που συναγωνίζονταν  τον τελευταίο καιρό σε “πλειοδοσία” προβλέποντας νέο ράλι, αρχίζουν να “τα γυρίζουν” και χαμηλώνουν τον πήχυ των προσδοκιών, ενώ στις διεθνείς αγορές εντείνεται η σεναριολογία για επικείμενο σπάσιμο της “φούσκας”. Προς το παρόν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν μικρές απώλειες (DAX και FTSE-100 -0,2%, CAC40 -0,4%),  ενώ τα futures στη Wall Street  κινούνται σταθεροποιητικά.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο,μετά την επίπλαστη ευφορία που δημιούργησαν οι ενορχηστρωμένες εκθέσεις διεθνών οίκων για  "επερχόμενο νέο ράλι", διαπιστώνεται αυτό που ήταν κοινό μυστικό: "Ο βασιλιάς είναι γυμνός"!

Οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων

Η αγορά προσγειώνεται τώρα στην πεζή πραγματικότητα των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, με τις πολλαπλές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά, στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις, στην απασχόληση και στα εισοδήματα.

Η προωθητική δύναμη των εκθέσεων διεθνών οίκων εξαντλείται πλέον, αφού αξιοποιήθηκε δεόντως από ισχυρά χαρτοφυλάκια, τα οποία τώρα "ανακρούουν πρύμναν", παρακολουθώντας την αγορά να παίρνει το δρόμο της διόρθωσης και τις μετοχές με τις "εξαιρετικές προοπτικές" να βυθίζονται.

Η Fitch διέψευσε την Παρασκευή τις προσδοκίες για αναβάθμιση τουλάχιστον του outlook της ελληνικής οικονομίας, εμφανιζόμενη εξαιρετικά φειδωλή στις προβλέψεις τους. Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει στην έκθεση του “αδύναμη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική, εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και αυξανόμενο δημόσιο χρέος”.

Αλλοι οίκοι όπως η  Goldman Sachs συνδέουν τώρα τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ΧΑ με τη γενικότερη πορεία των διεθνών αγορών, εκτιμώντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διόρθωσης. Για “φούσκα” στα χρηματιστήρια – που μπορεί όμως να “φουσκώσει”περαιτέρω και να αργήσει να σπάσει -μιλάει η Citi,  χαμηλώνοντας τον πήχυ των προσδοκιών στο ΧΑ.

Το πρόβλημα των τραπεζών

Η HSBC παραμένει “ουδέτερη” για την ελληνική αγορά, εκτιμώντας ότι η τάση θα δοθεί από τις τράπεζες. Καθοριστική παράμετρος θα είναι η επιτυχής διαχείριση των κόκκινων απαιτήσεων τους και η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους. Ομως αυτά, όπως σημειώνει ο βρετανικός οίκος, θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας – και ειδικότερα του τουρισμού.

Προβληματισμό για τη συνέχεια εκφράζουν και πολλοί αναλυτές, εκτιμώντας ότι το ρίσκο αυξάνεται. Οπως επισημαίνουν, σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος στα χρηματιστήρια παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Η παρατηρούμενη έξαρση σε πολλές χώρες με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, προκαλούν εύλογες ανησυχίες ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να αρθούν σύντομα. Το κλίμα επιβαρύνεται από τις ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα παρουσιάσει μεγάλη ύφεση και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η μεταστροφή κλίματος και η αλλαγή στάσης των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων αποτυπώνονται στο ταμπλό.

Ολοι οι δείκτες κινούνται πτωτικά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και οι απώλειες σταδιακά διευρύνονται.  Αρνητική ένδειξη η υποχώρηση του ΓΔ κάτω από τι 775 μονάδες. Επόμενη ισχυρή στήριξη η περιοχή των 750-760 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα κοντά στο χαμηλό ημέρας, υποχωρώντας κατά 1,95% στις 763,7 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει2,05%, στις 1.817,3 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -5,07% και τώρα χάνει 4,85%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς και Alpha -5,2%, Εθνική -4,5%, Eurobank -4,2%, Attica Bank -2,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chip με θετικό πρόσημο μόνο οι Σαράντης (+1%)και Jumbo (+0,3%). Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΔΕΗ -3,1%, Βιοχάλκο -2,7%,  Ελλάκτωρ -2,2%, ΟΤΕ -1,8%, ΕΧΑΕ, Coca-Cola και Aegean -1,5%,

Διαβάστε επίσης