Αγορές

Καταιγίδα στις αγορές – Μεγάλες απώλειες σε μετοχές και ομόλογα!


Στο 4,45% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς - Sell off στις ευρωαγορές

Στη δίνη μαζικών ρευστοποιήσεων και ισχυρών πιέσεων είναι παγιδευμένα και σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα προς τα ελληνικά ομόλογα και τα κρατικά χρεόγραφα χωρών του ευρωνότου. Οι ευρωαγορές καταγράφουν ισχυρές απώλειες, τα futures της Wall Street κινούνται πτωτικά, ενώ και η τιμή του πετρελαίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στα 119 δολάρια το βαρέλι. Κλειστό λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος είναι το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Οι εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δη της Κριστίν Λαγκάρντ για προστασία των ελληνικών ομολόγων, δεν έχουν πείσει τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων. Αυτό φάνηκε την Παρασκευή όταν η απόδοση του 10 ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4,3% και πιστοποιείται με εμφατικό τρόπο σήμερα, όπου το… κοντέρ έχει φτάσει στο 4,45%, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πλατφόρμες των διεθνών συναλλαγών. «Καλπάζει» και η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, που έφτασε στο 3,39%, επιταχύνοντας έτσι την πορεία του ιταλικού spread στην επικίνδυνη ζώνη των 250 μονάδων βάσεων.

Σε κατάσταση sell of βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές, υπό το βάρος των αποφάσεων της ΕΚΤ να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική, τη στιγμή που τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρώπη δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες -2,24% και στη Γερμανία ο DAX υποχωρεί κατά -2,01%. Στο Παρίσι ο CAC κινείται πτωτικά -2,1% και ο βρετανικός FTSE 100 χάνει -1,7%.

Σκηνικό ισχυρών απωλειών καταγράφεται και στον ευρωπαϊκό νότο. Στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί κατά -2,26% και στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 έχει απώλειες 1,80%.

Κατακρημνίζονται τα futures της Wall Street

Με τον πληθωρισμό τον Μάιο να έχει ανέλθει σε υψηλό 40ετίας και τη Fed να ετοιμάζεται να δράσει πιο επιθετικά, σ’ ό,τι αφορά την αύξηση των βασικών της επιτοκίων, τα futures της Wall Street έχουν πάρει για τα καλά την κατιούσα. Ειδικότερα τα συμβόλαια του Dow Jones υποχωρούν σε ποσοστό -2%, του S&P 500 διαπραγματεύονται στο -2,6% ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ σημειώνει απώλειες -3,3%.

Η τιμή του πετρελαίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με το μπρεντ να κινείται στα 119 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια του επομένου τριμήνου. Η τιμή του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent υποχωρούν κατά 2,07% και διαμορφώνεται στα 119,48 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια Αυγούστου 2022.

Σε χαμηλό 24ετίας το γεν - Μεγάλη πτώση για το bitcoin

Στα νομίσματα το δολάριο συνεχίζει σε ανοδική πορεία ενώ το γιεν υποχώρησε σε χαμηλό 24ετίας. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε περισσότερο από 0,5% το πρωί της Δευτέρα, στα 135,19 ανά δολάριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998. Επίσης το bitcoin παραμένει υπό πίεση και υποχωρεί κάτω από τις 25.000 δολάρια.  


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις