Αγορές

Καταιγίδα στα χρηματιστήρια, χαμηλό βαρομετρικό στο ΧΑ


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στα χρηματιστήρια και το κλίμα επιδεινώνεται, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες στην παγκόσμια οικονομία από την επιδημία κοροναϊού. Η επιταχυνόμενη  μετακίνηση κεφαλαίων προς τα ομόλογα επιτείνει τις πιέσεις σε μετοχές και εμπορεύματα.  Απώλειες πάνω από 2,20% καταγράφουν αυτή την ώρα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες (DAX, FT100, CAC40), ενώ μεγάλη πτώση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου.

 Αντίθετα, μινι ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, στα οποία κατευθύνεται χρήμα που αποσύρεται από μετοχές και commodities, αναζητώντας  ασφλέστερα καταφύγια.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό πιέσεων και εντεινόμενων ανησυχιών, το ΧΑ ακολουθεί τη διεθνή τάση.  Η αγορά αντιπαρέρχεται το «καλό νέο» της αναβάθμισης της χώρας από τον οίκο Fitch, εστιάζοντας στην αρνητική πλευρά των εξελίξεων.

Εξουδετερώνεται ακόμη και η  θετική επίδραση από το ράλι των ελληνικών ομολόγων, που οι αποδόσεις τους σημειώνουν σήμερα νέα ιστορικά χαμηλά.
Τόνο και κατεύθυνση στο ΧΑ δίνουν οι κινήσεις ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων, που η στάση τους υπαγορεύεται από το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες  κινούνται καθοδικοί και οι απώλειες σταδιακά διευρύνονται. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,80% αυτή την ώρα, στις 931,6 μονάδες.
Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χάνει 1,60% και βρίσκεται στις 2.327,5 μονάδες. Στο -1,80%  ο FΤ40M των mid caps.

Στα χαμηλά ημέρας κινείται ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας κατά 2,15%. Πειραιώς -4,1% Εθνική και Eurobank -2,5%,  Attica -2,3%, Alpha -0,8%.

Όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips βρίσκονται στο κόκκινο. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -3,5%, Ελλάκτωρ και  Jumbo -3%,  ΕΧΑΕ -2,8%, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ -2,5%, Lamda  και ΕΥΔΑΠ -2,1%.

Διαβάστε επίσης