Media

Καταδικάστηκε ο Γ. Παπαχρήστος για τα ψεύδη περί «βίλας Τσίπρα»


Απολύτως ψευδή και συκοφαντικά έκρινε το Πολυμελές Πλημμελειοδικείο τα δημοσιεύματα του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου στα «Νέα», περί δήθεν αγοράς πολυτελούς βίλας στο Σούνιο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο δημοσιογράφος
ενήργησε με δολιότητα παρουσιάζοντας εν γνώσει του ψευδή στοιχεία και πληροφορίες, προκειμένου να εμφανίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως διαπλεκόμενο και υποκριτή πολιτικό.
Η δικαστική απόφαση υποχρεώνει τον κ. Παπαχρήστο να καταβάλει στον κ. Τσίπρα χρηματική αποζημίωση 20.000 ευρώ.

Είναι η δεύτερη καταδίκη δημοσιογράφου για το ίδιο θέμα. Αλλο δικαστήριο είχε καταδικάσει πρόσφατα τον εκδότη-ιδιοκτήτη της εφημερίδας  «Παραπολιτικά» Γιάννη Κουρτάκη να καταβάλει αποζημίωση και να αναρτήσει στο σάιτ της εφημερίδας επανορθωτικό δημοσίευμα..

Σύμφωνα με το σκεπτικό της νέας απόφασης, ο Γιώργος Παπαχρήστος προσπάθησε να δημιουργήσει εν γνώσει του υπόνοιες με συκοφαντικούς και ψευδείς ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αγοράσει έναντι του ποσού των 1,2 εκατ. ευρώ το εν λόγω ακίνητο, ενώ δεν υπήρχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Στο δικαστήριο αποδείχτηκε ότι ο κ. Τσίπρας είχε νοικιάσει για 4 χρόνια αυτή την κατοικία, με μισθωτήριο που είχε κατατεθεί στην εφορία.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι «το μίσθωμα 500 ευρώ μηνιαίως δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλό, δεδομένου ότι η επίδικη οικεία μισθώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή για 4 έτη και προκαταβλήθηκαν τα μισθώματα των τριών πρώτων ετών».

Επίσης, αναφέρονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου, από τα οποία καταδεικνύεται ότι δεν πρόκειται για πολυτελή κατοικία. Γίνεται επιπλέον σύγκριση με τα μισθώματα άλλων ιδιαίτερα πολυτελών οικημάτων της περιοχής για τα οποία το μηνιαίο μίσθωμα είναι ελάχιστα υψηλότερο των 500 ευρώ.

«Εν γνώσει του ψευδείς και συκοφαντικοί» χαρακτηρίζονται οι ισχυρισμοί του Γιώργου Παπαχρήστου, ότι η ανακαίνιση της επίδικης κατοικίας κόστισε γύρω στο 1 εκατ. Επισημαίνεται ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήταν σε καμία περίπτωση σε θέση να καταβάλλει το ποσό αυτό για την ανακαίνιση του ακινήτου ή του 1,2 εκατ. ευρώ για την αγορά του, όπως ισχυρίστηκε ο Γ. Παπαχρήστος, γεγονός που προκύπτει ιδίως από το σύνολο των εσόδων και των καταθέσεων σε τραπεζικά ιδρύματα του ιδίου και της συντρόφου του, όπως εμφαίνονται στις δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Παπαχρήστος εν γνώσει του προσπάθησε να εμφανίσει τον κ. Τσίπρα ως διαπλεκόμενο και υποκριτή πολιτικό. Ισχυρίστηκε ψευδή γεγονότα, ότι δηλαδή ο κ. Τσίπρας μετακόμισε από το διαμέρισμα του στην Κυψέλη σε υπερπολυτελή βίλα στο Σούνιο, για την οποία ο κ. Παπαχρήστος άφησε υπόνοιες ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αγόρασε και ανακαίνισε μέσω κατασκευαστικής εταιρείας, που ανήκει σε εισηγμένο στο χρηματιστήριο κατασκευαστικό όμιλο.

Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Παπαχρήστος δεν ενήργησε σύμφωνα με τις αρχές της αντικειμενικής πληροφόρησης και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που επιβάλλουν το σεβασμό προς την αλήθεια και την υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου να εξακριβώνει πριν από τη δημοσίευση την αλήθεια των γεγονότων που ισχυρίζεται. Δεν προέβη σε ενδελεχή και επισταμένη έρευνα σχετικά με την αλήθεια ή μη των περιστατικών που ισχυρίστηκε. Αντιθέτως, παρουσίασε ως πραγματικά γεγονότα περιστατικά που ποτέ δεν συνέβησαν, παραλείποντας υπαιτίως να διασταυρώνει οποιεσδήποτε πληροφορίες είχαν περιέλθει σε γνώση του και να ελέγξει τη βασιμότητά τους.

Επίσης, επισημαίνεται ότι ο δημοσιογράφος «δεν ζήτησε ποτέ την άποψη του κ. Τσίπρα» πριν τη δημοσίευση των ψευδών δημοσιευμάτων. Το γεγονός ότι οι σχετικοί ισχυρισμοί του διατυπώθηκαν με τη μορφή διασταυρωμένης μετά από δημοσιογραφική έρευνα πληροφορίας, με επίκληση μαρτυριών και λοιπών στοιχείων από κατοίκους της περιοχής καταδεικνύει ότι τα λεγόμενά του δεν συνιστούν απλή δημοσιογραφική υπερβολή, αλλά σκόπιμη επίθεση κατά του προσώπου του ενάγοντος.

Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται τέλος λόγος και για «εμμονή του Γ. Παπαχρήστου στην προσβολή της προσωπικότητας του Αλέξη Τσίπρα διά του ισχυρισμού ψευδών και συκοφαντικών σε βάρος του γεγονότων» όπως επίσης ότι τα ψευδή γεγονότα που ισχυρίστηκε εν γνώσει της αναλήθειάς του ο κ. Παπαχρήστος έβλαψαν την τιμή και την υπόληψη του κ. Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα