Οικονομία

Κατά της αύξησης στο σουβλάκι τάχθηκε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών


Την πεποίθηση πως «μόνο αρνητική μπορεί να χαρακτηριστεί η είδηση ότι αναμένεται αύξηση στην τιμή που πωλείται σήμερα το σουβλάκι και ότι από την 1η Μαΐου ο καταναλωτής θα το πληρώνει κατά 10%-15% ακριβότερο, δηλαδή το παραδοσιακό "τυλιχτό" θα φτάσει κοντά στα 3 ευρώ», εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου των Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι κατανοεί απολύτως τον προβληματισμό των επαγγελματιών και των μελών τού υπό ίδρυση Σωματείου Ψητοπωλών, που επικαλούνται για αυτή την απόφασή τους την υψηλή φορολογία και την αυξημένη τιμή του εισαγόμενου κρέατος.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε πως η υπερφορολόγηση έχει συνθλίψει επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απαιτείται άμεσα ελάφρυνση των πολύ μεγάλων βαρών. Γι' αυτό και η κυβέρνηση «οφείλει να βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό και να αλλάξει τις υφεσιακές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια».

Εν συνεχεία, να αρχίσει διάλογος μεταξύ των αρμοδίων, ώστε «να αποφευχθεί μία τόσο μεγάλη αύξηση σε ένα προϊόν που απευθύνεται κυρίως σε λαϊκά στρώματα, αλλά έχει σχέση και με την παράδοσή μας. Πρόκειται για ένα είδος που είναι ταυτισμένο με την Ελλάδα κι αποτελεί από καθημερινή επιλογή για ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, έως τουριστική ατραξιόν».

«Η αύξηση της τιμής του θα επιβαρύνει σημαντικά και τα νοικοκυριά - ειδικά τα χαμηλότερης οικονομικής δυνατότητας - αλλά και τους επαγγελματίες, καθώς θα μειωθεί η κατανάλωση. Άρα, είναι προς το συμφέρον όλων η αύξηση κατά 10%-15% να μην εφαρμοστεί, χωρίς βέβαια να συνεχίζουν οι επαγγελματίες να απορροφούν τα αυξημένα κόστη», κατέληξε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.