Τράπεζες

Στην Ελλάδα 20% της σύμβασης 100 εκατ. μεταξύ Παρευξείνιας και KfW


Νέα πιστωτική γραμμή 100 εκατ. δολαρίων, την πέμπτη κατά σειρά, υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου (ΤΕΑΕΠ), Ντμίτρι Πάνκιν και ο διευθυντής της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW για την Ν.Α. Ευρώπη και την Τουρκία, Κριστόφ Τίσκενς. Το 20% αυτού του ποσού θα διοχετευθεί κατ' εξαίρεση στην Ελλάδα.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Τίσκενς κατά την υπογραφή της σύμβασης, "η απόφαση για την κατ' εξαίρεση διάθεση του 20% στην Ελλάδα, ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια της χώρας για οριστική έξοδό της από την οικονομική κρίση".

Η νέα πιστωτική γραμμή, είναι διάρκειας οκτώ χρόνων και μέσω αυτής θα χρηματοδοτηθούν πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως της πράσινης οικονομίας, στις χώρες - μέλη της Παρευξείνιας Τράπεζας ( ΤΕΑΕΠ), με εξαίρεση τις Βουλγαρία, Ρουμανία και τη Ρωσία.

«Εκτιμούμε την ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας με την αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Πρόκειται για την πέμπτη χρηματοδοτική σύμβαση που συνάπτουμε με την KfW προς όφελος των χωρών-μελών μας και τη δεύτερη διευκόλυνση, η οποία θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την υποστήριξή μας προς επιχειρήσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ενισχύουν την απασχόληση στην Ελλάδα, βοηθώντας έτσι στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της χώρας όπου φιλοξενείται η Τράπεζα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΕΑΕΠ, Ντμίτρι Πάνκιν.

Η Παρευξείνια Τράπεζα και η KfW μοιράζονται το στόχο της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW για την Ν.Α. Ευρώπη και την Τουρκία, Κριστόφ Τίσκενς, υπενθυμίζοντας ότι και στην προηγούμενη πιστωτική γραμμή που είχε υπογραφεί με την ΤΕΑΕΠ, επίσης 100 εκατ. δολαρίων, το 20% είχε διατεθεί για χρηματοδοτήσεις έργων στη χώρα μας.

Η δράση της Παρευξείνιας στην Ελλάδα 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας επισήμανε ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο της έχει αυξηθεί και διαμορφώνεται σε 1,95 δισ. δολάρια. Το 20% έχει διοχετευθεί  στην Ελλάδα.

Όπως διευκρίνισε, "το 20%, αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. δολάρια. Τα 200 εκατ. δολάρια των συνολικών δανείων έχουν στηρίξει φέτος μεγάλα επενδυτικά σχέδια του δημόσιουκαι του ιδιωτικού τομέα".

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πάνκιν επισήμανε ότι η ΤΕΑΕΠ δεν διαθέτει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και συμπλήρωσε ότι στόχο αποτελεί η χρηματοδότηση μεγάλων έργων, όπως συνέβη με το δάνειο ύψους 160 εκατ. δολαρίων προς τη ΔΕΗ, αλλά και με αυτό προς την Fraport, για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Πάντως, όπως γνωστοποίησε ο κ. Πάνκιν, στην τρέχουσα περίοδο η ΤΕΑΕΠ εξετάζει αιτήματα για τη θαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, έργα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και project διασυνοριακά, δίνοντας μάλιστα έμφαση και στα έργα υποδομών της αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Παρευξείνιας έθεσε επί τάπητος το ενδιαφέρον της τράπεζας για τα έργα προς υλοποίηση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνολικά και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η πόλη μπορεί να καταστεί κέντρο των Βαλκανίων, επισήμανε ότι "εξακολουθεί να υφίσταται αυτή η πιθανότητα και αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον ενδεχόμενο".

Όμως, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει τις καλές ιδέες που υπάρχουν για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την ανάδειξή της σε κέντρο συνδυασμένων διαμεταφορών και logistics για τα Βαλκάνια. "Χρειάζονται κίνητρα", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "καλές ιδέες υπήρχαν και στο παρελθόν αλλά δεν υλοποιήθηκαν".

Υπογραμμίζεται ότι η KfW είναι μια από τις κορυφαίες και πιο έμπειρες αναπτυξιακές τράπεζες παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1948 ως ίδρυμα δημοσίου δικαίου και ανήκει κατά το 80% στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και κατά 20% στα ομόσπονδα κράτη (Länder). Η αναπτυξιακή τράπεζα KfW εκτελεί έργα χρηματοδοτικής συνεργασίας με αναπτυσσόμενες χώρες εκμέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ