ΕΥΖην

Καστανή ή ακατέργαστη ζάχαρη; Ποια είναι η πιο υγιεινή


Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν την ακατέργαστη ζάχαρη αντί της επεξεργασμένης. Η ακατέργαστη ζάχαρη δεν είναι εντελώς... ακατέργαστη βέβαια, αλλά σίγουρα είναι σε πιο “αγνή” μορφή από την κλασική, λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Η ακατέργαστη και η καστανή ζάχαρη θεωρούνται ότι είναι δύο πιο υγιεινές επιλογές σε σχέση με τη λευκή.

Μεταξύ τους όμως έχουν κάποιες διαφορές παρά το γεγονός ότι συνηθίζουμε να συγχέουμε τα οφέλη τους. Χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν γλυκύτητα στα γεύματα ή τα ροφήματα. Και οι δύο έχουν παρόμοια γεύση και παρόμοιο χρώμα. Οι διαφορές τους όμως, κάνουν κάθε συστατικό ξεχωριστό με τον δικό του τρόπο. Έχετε αναρωτηθεί, όμως αν η καστανή (ή μαύρη) ζάχαρη είναι όντως τόσο πιο καλή για την υγεία σας; 

Kαστανή ζάχαρη vs ακατέργαστη. Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team κάνει την σύγκριση: 

Η καστανή 

Η καστανή ζάχαρη δημιουργείται με τη λήψη της ραφιναρισμένης ζάχαρης και της ανάμειξής της με μελάσα. Οι μελάσες δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινές και δεν περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, η καστανή ζάχαρη δεν μπορεί να θεωρείται πιο υγιεινή από τη λευκή. Κάθε κουταλάκι του γλυκού περιέχει 4 γραμμάρια ζάχαρης, η οποία προσθέτει 16 θερμίδες στο φαγητό/ποτό σας. Οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στην καστανή και την λευκή ζάχαρη εντοπίζονται στην γεύση και τον τρόπο που συμπεριφέρεται το κάθε είδος στο μαγείρεμα γλυκών και φαγητών. «Η καστανή ζάχαρη είναι πιο υγιεινή, παχαίνει λιγότερο, είναι περισσότερο θρεπτική και έχει λιγότερες θερμίδες», είναι μερικοί μόνο από τους μύθους που ακολουθούν την αγαπημένη πολλών καστανή ζάχαρη. Έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια και μπορεί κανείς πια να τη βρει ακόμη και στις πιο απίθανες καφετέριες.

Η ακατέργαστη 

Η καστανή ζάχαρη είναι σίγουρα καλύτερη από τη λευκή ζάχαρη. Είναι όμως και από την ακατέργαστη; Η ακατέργαστη ζάχαρη, φτιάχνεται με διαφορετική διαδικασία και προσέγγιση. Ενώ, η καστανή ζάχαρη είναι ραφιναρισμένη και περιλαμβάνει επίσης φυγοκέντρηση, η ακατέργαστη θεωρείται vegan. Αυτό δεν ισχύει για την καστανή αφού η επεξεργασία με κάρβουνο αποτελεί μέρος της διαδικασίας βελτίωσης της λευκής ζάχαρης. Η ακατέργαστη ζάχαρη δεν είναι τόσο γλυκιά όσο η καστανή ζάχαρη και το χρώμα της μπορεί να κυμαίνεται από ανοιχτό καφέ μέχρι και την πιο σκούρα απόχρωση του. Προέρχεται φυσικά από ζαχαροκάλαμο, αλλά μπορεί επίσης να παραχθεί και από το χυμό φοίνικα. Οι κρύσταλλοι ζάχαρης και η μελάσα που βρίσκονται ως κύρια συστατικά στην καστανή ζάχαρη προέρχονται από ζαχαροκάλαμο. Η ακατέργαστη ζάχαρη είναι σπάνια και πιο ακριβή από την καστανή.

Τελικά ποια είναι η πιο υγιεινή από τις δύο;

Η ακατέργαστη ζάχαρη θεωρείται η πιο υγιεινή και χρησιμοποιείται στον τομέα της υγείας και τους γυμναστές ως υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης. Βρίσκεται σε στερεή μορφή και πρέπει να χωριστεί σε κομμάτια εάν θέλετε να το προσθέσετε στα γεύματα. Ως εκ τούτου, η καστανή ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερη ποσότητα και δεν θα προσθέσει πάρα πολύ γλυκύτητα στα ποτά ή τα γεύματά σας. Τέλος,η ακατέργαστη ζάχαρη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυθεντικό τρόφιμο για να προσθέσει μια γλυκιά γεύση στα πιάτα, ενώ η μαύρη ζάχαρη χρησιμεύει ως γλυκαντικό για όλες τις χρήσεις. 

zaxari

Τι πρέπει να θυμάστε: Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από όλα να θυμάστε είναι πως όποια ζάχαρη και να χρησιμοποιείτε δεν πρέπει να το παρακάνετε. Σύμφωνα με διεθνείς οδηγίες η συνολική ποσότητα ζάχαρης που πρέπει να καταναλώνεται μέσα στην ημέρα από έτοιμα φαγητά, σάλτσες, γλυκά, ροφήματα κλπ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% των ημερήσιων θερμίδων.

Δηλαδή εάν μία μέση γυναίκα λαμβάνει 1.800 θερμίδες την ημέρα, μόνο οι 180 από αυτές πρέπει να προέρχονται από πρόσθετη ζάχαρη (δεν περιλαμβάνονται τα φρούτα). Εάν πράγματι ψάχνετε ένα τρόπο να ωφελήσετε την υγεία σας αρχικά αυτός είναι να αντικαταστήσετε τις 3 κουταλιές άσπρης ζάχαρης στο καφέ, με 3 κουταλιές ακατέργαστης. Μετά δοκιμάστε σταδιακά να απεξαρτηθείτε από αυτή επιλέγοντας φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η stevia.Τα διάφορα είδη ζάχαρης στην ουσία δεν έχουν καμία θερμιδική διαφορά. Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά,η ακατέργαστη, και η καστανή ζάχαρη υπερέχουν της άσπρης. Εάν λοιπόν ο έλεγχος της υγείας και του βάρους σας είναι το ζητούμενο, καλό είναι να μειώσετε την κατανάλωση της ζάχαρης, οποιουδήποτε χρώματος ή προέλευσης.

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης 
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις