Πολιτική

«Καρχαρίες» και «τσιράκια» της κερδοσκοπίας


Παρτίδα πόκερ η χρηματιστηριακή συνεδρίαση. Δύσκολη εξίσωση τα πονταρίσματα και το trading

«Το παιχνίδι, με την ευρεία έννοια του όρου, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι πολύ σκληρό, θυμίζει παρτίδα πόκερ, παραπέμπει σε ρουλέτα και σε ποντάρισμα στο… μαύρο-κόκκινο», λένε οι brokers που παρακολουθούν από κοντά όσα συμβαίνουν στο ταμπλό τις τελευταίες εβδομάδες. Τα πονταρίσματα και το trading αποτελούν πλέον μια δύσκολη εξίσωση, έναν γρίφο για τους απλούς επενδυτές, τα τερτίπια των hedge funds και των διαχειριστών αν και γνωστά στους ενασχολούμενους δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, η αγορά είναι ρηχή, άρα και εφικτό να χειραγωγηθεί από λίγα «ισχυρά χέρια», τα αδειάσματα και τα σκουπίσματα είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και σίγουρα τον «πρώτο λόγο» έχουν κάποιοι κωδικοί που ενίοτε με τη συμπεριφορά τους δείχνουν σαν να ξέρουν εκ των προτέρων που θέλουν να πάνε τα χαρτιά και την αγορά…

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η τελική μάχη δεν έχει ακόμα δοθεί, καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθεί εάν  οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις θα αποτελέσουν ευκαιρία για ένα νέο κύκλο αντίδρασης ή θα υπάρξει συσσώρευση του Γενικό Δείκτη πάνω από τις 550 μονάδες ή θα συνεχιστεί η πτώση προς τα επίπεδα των 500 μονάδων. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα στη «Λ. Αθηνών» έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες δυνάμεις διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη τον Ιανουάριο και κατά πόσο ο στόχος τους επιτεύχθηκε. Αν δηλαδή βγήκε καλό… μεροκάματο από τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην αγορά. Σε ένα βαθμό ναι, υποστηρίζουν λοιπόν άνθρωποι της χρηματιστηριακής πιάτσας, που έχουν αίσθηση για το ποιοι πούλησαν στα ψηλά και αγόρασαν στα χαμηλά, ενώ κάνουν λόγο για κέρδη που ξεπερνούν την κάθε φαντασία και ανέρχονται σε πολλά εκατ. ευρώ.

Λένε επίσης ότι μόνο από τα Παράγωγα και το trading σε αυτά, ίσως τα κέρδη να φτάνουν πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων πιθανότατα προέκυψε μόνο από τα προϊόντα του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του Μυτιληναίου της ΕΧΑΕ, της Βιοχάλκο, της ΤΕΝΕΡΓΑ. Οσον αφορά το παραδοσιακό ταμπλό, το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές, συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, δείχνει αν μη τι άλλο τα περιθώρια της κερδοσκοπίας.

 Οι… συμπτώσεις

Κατά έναν περίεργο τρόπο, πάντως, πριν από κάθε διόρθωση της αγοράς οι τιμές των μετοχών και κατ’ επέκταση και των δεικτών, «χτυπάνε» τα υψηλά τους, για να μπουν εν συνεχεία στη φάση της «ταλαιπωρίας», όπως χαρακτηρίζουν ορισμένοι την εν λόγω κατάσταση. Το κατά πόσο βέβαια η διόρθωση θεωρείται ως δύσκολη περίοδος από το σύνολο των εμπλεκομένων με τη «Λ. Αθηνών», είναι ένα θέμα προς διερεύνηση, μια και πιθανότατα κάποιοι να την αξιοποιούν κερδοσκοπικά, «πάνω» φυσικά στην πλάτη των υπολοίπων.

Το ποιοι κρύβονται πίσω από όλα αυτά είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς και σίγουρα δεν είναι ούτε οι μικροεπενδυτές ούτε και τα μικρομεσαίου μεγέθους επενδυτικά σχήματα που δρουν στο περιθώριο της αγοράς. Πρόκειται προφανέστατα για τους διεθνείς, και όχι μόνο, μεγαλοκαρχαρίες του χώρου, οι οποίοι σε συνεργασία με τα εγχώρια «τσιράκια» τους δεν αφήνουν τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες.

Οι «μηχανισμοί»

Οσον αφορά το μηχανισμό που χρησιμοποιείται πλέον, αυτός είναι όχι μόνο πολύπλοκος αλλά και εκμοντερνισμένος. Πλήθος off shore εταιρειών, Hedge Funds και «μυστηριώδεις» κωδικοί, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εμπλέκονται με τρόπο που για να βγάλει συμπέρασμα ακόμη και ο πιο έμπειρος ελεγκτής θα χρειαστεί μήνες.

Και στο «παιχνίδι» αυτό ως γνωστόν δεν υπάρχουν όροι και κανόνες, τόσο στη spot αγορά όσο και στα Παράγωγα, ενώ οι ενδείξεις αυτή τη φορά θέλουν το «ταμείο», που έκαναν στο τέλος της ημέρας τα χαρτοφυλάκια που συμμετείχαν σε αυτό, να είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Βέβαια το trading, οι intra day κινήσεις, τα λεγόμενα rebound, το profit taking και το program trading, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δαιμονοποιηθούν και αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι, από τα σημαντικότερα ίσως, του κύκλου των συναλλαγών. Ωστόσο, μια σειρά από περίεργες, τουλάχιστον, συγκυρίες δημιουργούν υποψίες ότι ίσως κάποιοι «βοήθησαν» την αγορά να γυρίσει προς τα κάτω, αφού προηγουμένως είχαν φροντίσει να τοποθετηθούν αναλόγως.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις