Τράπεζες

Καραβίας - Eurobank: Ενισχύονται οι πιθανότητες διανομής μερίσματος


Την πρόθεση για διανομή μερίσματος το 2023 από τα κέρδη του 2022, εφόσον δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές, επανέλαβε στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων .ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Παράλληλα αναφερόμενος στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία, κυρίως η Ευρώπη, τόνισε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο «κάποιες ισχυρές οικονομίες να περάσουν για βραχύ χρονικό διάστημα σε ύφεση» και κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει «συνετή και στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική».

Οπως είπε, «πρέπει να αποφύγουμε πιθανή δημοσιονομική υποτροπή. Οι πολιτικές πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες», τόνισε. Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνέπειες στο κόστος ζωής, οι οποίες όπως είπε «επηρεάζουν δυσανάλογα τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα».

Επίσης αναφέρθηκε στα οικονομικά αποτελέμστα και στις επενδύσεις της Τράπεζας το 2021 που δίνει τη δυνατότητα διανομής του μερίσματος στους μετόχους.

«Η τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους πελάτες της και θα στηρίξει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε αίσθηση του ρόλου μας στην οικονομία και την κοινωνία», υπογράμμισε για τη στρατηγική της τράπεζας, περιγράφοντας το σύγχρονο μοντέλο που θα κινηθεί Eurobank.

Ζανιάς

O πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας κ συγκεκριμένα:

  • Στην αυξημένη ροπή της ελληνικής οικονομίας προς τις εισαγωγές, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το ισοζύγιο πληρωμών, την έλλειψη αποταμιευτικών πόρων, την αύξηση του κόστους δανεισμού, σε τυχόν προβλήματα στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, στο πρόβλημα του δημογραφικού αλλά και στην προσαρμογή στην μεταπολεμική εποχή.
  • Στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα που ενισχύει την κερδοφορία του, εξυγιαίνει τους ισολογισμούς του και ήδη δύο τράπεζες έχουν καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό NPEs και μέχρι το τέλος του 2022 αυτό θα επιτευχθεί και από τις υπόλοιπες δύο.

Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε στις συνέπειες της γεωπολιτικής αναταραχής, με αιχμή την ενεργειακή κρίση και τα πρόβλημα του πληθωρισμού. «Το μεγαλύτερο μακροοικονομικό πρόβλημα είναι ο πυρήνας του πληθωρισμού, το ύψος του οποίου στο 6% είναι ανησυχητικό», ανέφερε.

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Eurobank ανέφερε: «Η δημοσιονομική κατάσταση είναι διατηρήσιμη, αρκεί να αποφευχθούν υπερβολές». Χαρακτήρισε βιώσιμο το δημόσιο χρέος, αναφέρθηκε στη θετική πορεία του ΑΕΠ, ενώ επεσήμανε την επιδείνωση των μεγεθών της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως της ευρωπαϊκής.

Και ολοκλήρωσε την ομιλία του με τις δρασεις της Eurobank, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και στην έμφαση που δίνει η τράπεζα στις start-up και στις νέες τεχνολογίες.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Eurobank