Πολιτική

Καραμανλής: Το 2023 θα είναι έτοιμο το μετρό της Θεσσαλονίκης


Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει μια πολύ σταθερή θέση στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, εδώ και χρόνια, εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υποστήριξε ότι η στρατηγική συμμαχία που έχει γίνει με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, έχει αλλάξει τα δεδομένα την τελευταία 10ετία.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha, ο υπουργός μίλησε για τα εθνικά θέματα και ειδικότερα για τις σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία, για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, με αφορμή τα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και για την πορεία των έργων του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Για τα Εθνικά θέματα ο κ. Κώστας Καραμανλής ανέφερε: «Η στρατηγική συμμαχία που έχει γίνει με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, έχει αλλάξει τα δεδομένα την τελευταία 10ετία. Αυτό μας φέρνει σε πλεονεκτική θέση, υπό την έννοια ότι πολύ μεγάλες εταιρείες και πολύ μεγάλα πετρελαϊκά συμφέροντα, αλλά και συμφέροντα σοβαρών χωρών μελών και της Ευρώπης και η Αμερική και το Ισραήλ, έχουν συγκεκριμένη στάση στην περιοχή. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό να δημιουργεί ένα τεράστιο άγχος στην Τουρκία».

Σχολιάζοντας την εκτίμηση για «υπεροπλία της Τουρκίας», είπε: «Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποδείξει αρκετές φορές ότι έχουμε την αποτρεπτική δύναμη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε κάθε τουρκική απειλή. Ακόμα και στα χρόνια της κρίσης, οι ένοπλες δυνάμεις σταθήκανε όρθιες σε αυτό το καθήκον τους.

Αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο παίζεται ένα παιχνίδι. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερή στην εθνική γραμμή που έχει χαραχτεί εδώ και πολύ καιρό - και να πούμε και ένα θετικό - ότι βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις και αντιπαλότητες, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, γι’ αυτό το θέμα.

Είναι ένα θετικό στοιχείο ότι στα εθνικά, ειδικά σε αυτά τα ζητήματα είμαστε σε σύμφωνη γνώμη», σημείωσε.

Πανεπιστήμια

Αναφορικά με την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να είναι ένα άντρο ανομίας. Νομίζω ότι πλέον όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή νόρμα. Είναι ποτέ δυνατόν να γίνονται αυτές οι σκηνές μέσα στα πανεπιστήμια, να γίνονται εγκλήματα μέσα στα πανεπιστήμια, να βλέπουμε δηλαδή να υπάρχουν μολότοφ».

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Δεν μπορεί μια μειοψηφία να κρατάει όμηρους την πλειοψηφία των φοιτητών και των καθηγητών που θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί σε θέματα νόμου και τάξης, τα οποία είναι η κορωνίδα μιας σύγχρονης δημοκρατίας, δεν μπορούμε και σε αυτά με την αξιωματική αντιπολίτευση να βρούμε ένα κοινό τόπο».

«Εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει πιστός στις ιδεοληψίες του και θα μας θυμίσει τον κακό του εαυτό της εποχής του 2008, του 2009 και το 2012; Θα είναι με τη μεριά των ανθρώπων που θέλουν η πόλη μας, είτε είμαστε στη Θεσσαλονίκη, είτε είμαστε στην Αθήνα και τα πανεπιστήμιά μας να παρουσιάζουν αυτή την εικόνα; Ή θα προσπαθήσει να κάνει τη μεγάλη στροφή και να καταλάβει ότι είναι ένα κόμμα το οποίο πλέον εκπροσωπεί το 30%, το 31% του ελληνικού λαού και είναι φοβερά λυπηρό να μένει σε αυτές τις ιδεοληψίες του παρελθόντος», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι πλέον το κόμμα που ήταν πριν από 8 χρόνια», ενώ υποστήριξε  ότι«εμείς λέμε το εξής, ότι δεν θα επιτρέψουμε την ανομία μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων. Και νομίζω ότι με αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών».

Μετρό Θεσσαλονίκης

Όσον αφορά τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Καραμανλής δήλωσε :«Η κατάσταση, με τα έργα που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, είναι δραματική και αυτό το βιώνουν καθημερινά οι πολίτες. Υπάρχει ένα Μετρό το οποίο έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Υπάρχει ο Σταθμός Βενιζέλου όπου πολιτικοποιήθηκε, που δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί».

Παράλληλα, αποκάλυψε: «Καλό είναι, λοιπόν, να πούμε στο λαό της Θεσσαλονίκης, στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι το μετρό έτσι όπως πηγαίναμε δεν θα ήταν έτοιμο ούτε το 2020, ούτε το 2021. Το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να βάλουμε και το έχουμε βάλει είναι το 2023 να λειτουργήσει ενιαία το Μετρό, μαζί με το Σταθμό Βενιζέλου. Όχι κολοβό Μετρό. Με απόλυτο σεβασμό στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων και με απόλυτο σεβασμό στη διαλειτουργικότητα του υπογείου σιδηροδρόμου. Αυτό πρέπει να καταφέρουμε. Ας βγάλουμε την πολιτική αντιπαράθεση από τα μεγάλα έργα υποδομής…» και συμπλήρωσε ότι «τη λύση που εμείς προκρίνουμε είναι να λειτουργήσει το μετρό ενιαία και θα λειτουργήσει ενιαία!».

«Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έδωσε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ειδικά για το μετρό Θεσσαλονίκης. Έχει δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», κατέληξε ο υπουργός.