Οικονομία

Καραμανλής: Σε 3 μήνες η οριστική συμφωνία για την τιμή του ακατέργαστου νερού


"Την περίοδο αυτή, βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, διαγωνισμός για την ανάθεση Ειδικής Διαχειριστικής Μελέτης για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στα εγκαίνια της έκθεσης «Η μεγάλη πρόκληση: 90 χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», που διοργανώνει η ΕΥΔΑΠ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σημειώνοντας πως "σκοπός είναι η διερεύνηση της επάρκειας των υδάτων. Από την μελέτη θα προκύψει ο απαιτούμενος προγραμματισμός και οι προτεραιότητες των μελετών και κατασκευής έργων για την ενίσχυση της ύδρευσης της Πρωτεύουσας, αλλά και των υπόλοιπων περιοχών".

Παράλληλα, ανέφερε: "Επίσης, στον προγραμματισμό μας περιλαμβάνεται η εκπόνηση μελετών και η σύνταξη τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή πλωτού αντλιοστασίου στη Λίμνη Μαραθώνα, καθώς και καταθλιπτικού αγωγού εξωτερικού υδραγωγείου που θα συνδέει το Αντλιοστάσιο με τον υφιστάμενο αγωγό που τροφοδοτεί το Διυλιστήριο Κιούρκων. Σε περιπτώσεις διακοπής της τροφοδοσίας από το υδραγωγείο Υλίκης – Μαραθώνα, το υπό μελέτη έργο μπορεί να αποτελέσει τη δικλείδα ασφαλείας του υδροδοτικού συστήματος".

Ο υπουργός επεσήμανε: "Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για τα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή του Μαραθώνα. Προτείνονται 2 φράγματα ανάσχεσης, το Φράγμα ρέματος Οινόης και το Φράγμα Αγίας Τριάδας. Στην παρούσα φάση, έχει υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης για την έκδοση περιβαλλοντικών όρων. Το εκτιμώμενο κόστος των προτεινόμενων έργων ανέρχεται σε 50.000.000 €. Και με την ευκαιρία θέλω να πω ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, προγραμματίζονται επίσης αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού περίπου 175.000.000 €, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δανειακής ενίσχυσης, 25ετούς διάρκειας της ΕΤΕπ, ύψους 355 εκ. ευρώ".

Εν συνεχεία, ο κ. Καραμανλής δήλωσε: "Να αναφερθώ σε ένα θέμα που δεν συνδέεται άμεσα με το Φράγμα του Μαραθώνα, είναι όμως ίσως η σοβαρότερη εκκρεμότητα που παραλάβαμε σχετικά με την ΕΥΔΑΠ. Αναφέρομαι στο θέμα της τιμής του ακατέργαστου νερού. Ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2013. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δουλεύουμε συστηματικά και μέσα σε 3-4 μήνες θα έχουμε καταλήξει σε οριστική συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ".

"Και θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω σε αυτό το σημείο κάτι. Η ΕΥΔΑΠ σήμερα αποτελεί μια εισηγμένη εταιρεία, με κύριο μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, ο οποίος και θα παραμείνει κύριος μέτοχος. Η διοίκησή του, όμως, και το management, επιλέγονται – και πρέπει να επιλέγονται – όχι με πολιτικά, αλλά με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, πάντα με σεβασμό στον δημόσιο χαρακτήρα του νερού", είπε.

Κλείνοντας, υποστήριξε: "Θέλω να σας διαβεβαιώσω για το εξής: Στόχος και του Υπουργείου και της ΕΥΔΑΠ είναι τα έργα στα οποία αναφέρθηκα σε αυτή τη σύντομη τοποθέτησή μου αλλά και όλα εκείνα που σχεδιάζουμε να γίνουν στο άμεσο και στο πιο μακροπρόθεσμο μέλλον, να συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διέκριναν στην εποχή του και το Φράγμα του Μαραθώνα: Όραμα, αποτελεσματικότητα, καινοτομία, υψηλό τεχνικό επίπεδο, αγαστή συνεργασία παραγωγικών δυνάμεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και όλα αυτά, με τελικό αποτέλεσμα αυτό που αποτελεί το κύριο μέλημα όλων μας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη", κατέληξε.