Ελλάδα

Κάπα Research: Πιο κοντά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει η ψαλίδα


Ανεργία και οικονομικά προβλήματα απασχολούν πρωτίστως τους πολίτες

Συρρίκνωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει δημοσκόπηση της Κάπα Research, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Έθνους της Κυριακής».

Στην πρόθεση ψήφου  η ΝΔ συγκεντρώνει 25% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 20,3%. Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,9% ενώ ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,4% και το ΚΚΕ με 5,6%). Κάτω του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή μένουν Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι.

Στη μέτρηση του Σεπτεμβρίου η ΝΔ ελάμβανε στην πρόθεση ψήφου 24,7 και ο ΣΥΡΙΖΑ 19.8%.

Η ΝΔ στην παράσταση νίκης προηγείται με 58% έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τα κριτήρια ψήφου, το 60% εκείνων, που δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν Ν.Δ. προσδιορίζουν ως πρωταρχικό λόγο την επιθυμία τους να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση. Παράλληλα το 56% εκείνων, που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, προσδιορίζουν ως κύριο κριτήριο το να μην επιστρέψει η Δεξιά στην εξουσία επιβεβαιώνοντας τη συσπείρωση της βάσης της δημοκρατικής παράταξης στη λογική αντι-δεξιού μετώπου.

Οι ψηφοφόροι που δεν επιλέγουν ένα από τα δύο κόμματα δεν το κάνουν επειδή βρίσκουν πιο ελκυστική ή εγγύτερη στις αντιλήψεις τους μια άλλη πολιτική πρόταση, αλλά γιατί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του και ότι η ΝΔ ανήκει στο παλιό καθεστώς.

Εξάλλου το 44% απαντά ότι οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνουν νωρίτερα από τον Μάιο του 2019 και το 18% θέλουν να διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, μαζί με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Αντιθέτως το 34% θέλει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, 33% συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 27% ο Αλέξης Τσίπρας και το 39% απαντά «κανένας από τους δύο».

Στις δημοτικότητες των θεσμικών προσώπων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, σε αντίθεση με τον επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. .

Τα ζητήματα της ανεργίας και της οικονομικής ανέχειας φαίνεται να είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τους πολίτες. Ειδικά μάλιστα για την ανεργία των νέων απορρίπτουν τη θεωρία των «τεμπέληδων νεαρών», εκτιμώντας πως οφείλεται στην αναποτελεσματικότητα των πολιτικών για το θέμα.

Τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες είναι τα εξής:

Τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία:

  •     49% η δημιουργία θέσεων εργασίας
  •     39% η ανάπτυξη της οικονομίας
  •     28% η βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης, η παιδεία
  •     28% η διαφθορά στη δημόσια ζωή
  •     23% το ασφαλιστικό σύστημα- οι συντάξεις
  •     22% η ενίσχυση του συστήματος υγείας
  •     21% το προσφυγικό/ μεταναστευτικό
  •     20% η μείωση φόρων
  •     20% η ενίσχυση των επενδύσεων
  •     19% οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων

Υπέρ των «κίτρινων γιλέκων»

Τέλος, στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται θετική στάση των Ελλήνων απέναντι στα «κίτρινα γιλέκα». Το 47% δηλώνει υπέρ των κινητοποιήσεων στη Γαλλία και το 25% μάλλον υπέρ.

galop