Οικονομία

Κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο η ΕΚΤ - Τι κερδίζουν τράπεζες, Δημόσιο


Χρηματοδοτική ανάσα στις ελληνικές τράπεζες και στο υπουργείο Δημόσιο δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφασίζοντας να δέχεται ως ενέχυρο τα κρατικά ομόλογα της χώρας μας, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Με την απόφαση αυτή οι τράπεζες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ με μηδενικά επιτόκια, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να πουλάει περισσότερα ομόλογα στις τράπεζες, προκειμένου να καλύπτει δανειακές ανάγκες του.

Όπως υπογράμμισε σε δήλωση του ο υπουργός  Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, "η απόφαση αυτή διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά"

Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

 "Από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν  γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας.

Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή", καταλήγει η ανακοίνωση.