Αγορές

Καμπανάκι από Goldman Sachs: Οι αγορές υποτιμούν τους κινδύνους του πολέμου


H Goldman Sachs δεν συμμερίζεται τη «πεποίθηση» που φαίνεται να εδραιώνεται το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές και κυρίως στην Ευρώπη, σχετικά με τις παγκόσμιες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εν ολίγοις περιγράφει ότι έχει διαμορφωθεί μια επίπλαστη, εικονική πραγματικότητα στις παγκόσμιες αγορές, που δεν συνάδουν με τον πραγματικό κίνδυνο που ελλοχεύει από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.

«Η πρόσφατη αύξηση των τιμών των ευρωπαϊκών μετοχών και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου δείχνουν μία σημαντική χαλάρωση στην αξιολόγηση από την αγορά των παγκόσμιων επιπτώσεων» από την εισβολή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της τράπεζας», η οποία ισχυρίζεται ότι οι σημερινές τιμές στα χρηματιστήρια και συνολικά στις διεθνείς αγορές δεν λαμβάνουν υπόψιν την ύπαρξη πιο αρνητικών σεναρίων, αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι συντάκτες της έκθεσης, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια βρίσκονται σε κίνδυνο και είναι πιο ευάλωτα, «αν αν η πρόοδος προς μία λύση αποδειχθεί χίμαιρα ή αν ο ενεργειακός εφοδιασμός διαταραχθεί περισσότερο».

Όπως αναφέρεται στο δυσμενές σενάριο της Goldman, μια σοβαρή διαταραχή στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να αφαιρέσει 2,5 μονάδες από το ΑΕΠ της Ευρώπης για το 2022 και 0,25% από το αμερικανικό ΑΕΠ. Επιπρόσθετα ενδεχόμενη επιδείνωση της πολεμικής σύγκρουσης θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση του αμερικανικού δείκτη S&P 500 στο επίπεδο των 4.000 μονάδων.

Δυσοίωνες προβλέψεις από ΟΟΣΑ και ΔΝΤ

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφορικά με τις "πληγές" που θα αφήσει ο πόλεμος την Ουκρανία, στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ειδικότερα ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μειώσει πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και θα αυξήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, καλώντας τις κυβερνήσεις να αντιδράσουν με στοχευμένα μέτρα αύξησης των δαπανών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και αυξάνοντας τον πληθωρισμό και θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αναδιαμορφώσει θεμελιωδώς την παγκόσμια οικονομική τάξη, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα