Πολιτική

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για κυβέρνηση και δανειστές


Ζητά να αποφύγουν ατέρμονες διαπραγματεύσεις, προεδοποιεί για κινδύνους, φοβάται επιδείνωση συνθηκών

Για σοβαρούς κινδύνους που απειλούν την Ευρωζώνη και την Ελλάδα προειδοποεί ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας,  επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί «τάχιστα» η διαδικασία αξιολόγησης και να ξεκινήσει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους,  ώστε να μη βρεθεί εγκλωβισμένη η χώρα μας.  Μιλώντας στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα που καθιστούν πιο ευάλωτη τη θέση της Ευρωζώνης και τη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης». 

 Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε την κυβέρνηση και τους δανειστές  να μην επαναλάβουν «λάθη του παρελθόντος» και να αποφύγουν πάση θυσία τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις, διότι ενδεχόμενη αποτυχία ή μεγάλη καθυστέρηση της αξιολόγησης «θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, οδηγώντας σε υποχώρηση της εμπιστοσύνης, επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και τελικά σε όξυνση της ύφεσης».
 
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης  και η έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η οικονομία εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 0,2% πέρυσι και ότι θα παραμείνει σε ύφεση τουλάχιστον στο α' εξάμηνο φέτος, λόγω της μεταφερόμενης αρνητικής επίδρασης από το 2015.

Η περαιτέρω πορεία της οικονομίας συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

 Οι κίνδυνοι που μας απειλούν

 «Επιβάλλεται να περαιωθεί τάχιστα, όχι μόνο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά και διότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι στην διεθνή οικονομία. Τα σύννεφα πυκνώνουν ανησυχητικά», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας  και απαρίθμησε μια σειρά από νέα δεδομένα, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «καταγράφεται αποστροφή ανάληψης κινδύνου», εξαιτίας:
 
-Της μεταβλητότητας των διεθνών αγορών κεφαλαίου

-Της μεγαλύτερης αβεβαιότητας για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και ιδιαίτερα της Κίνας

-Της συνεχιζόμενης πολύ μεγάλης κάμψης στις τιμές του πετρελαίου, που ναι μεν είναι θετική για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, ενέχει όμως και αποσταθεροποιητικές επιδράσεις για τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε στοιχεία ενεργητικού εξαρτώμενα από την τιμή του πετρελαίου

- Των συναλλαγματικών εντάσεων που ενδεχομένως προκύψουν από τις αντίθετες πορείες της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, αλλά και από την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος

-Της έξαρσης της τρομοκρατίας

-Της διαφοροποίησης πολλών κρατών-μελών στην Ευρώπη για το πώς θα αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση

-Της απειλής εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

-Της ύπαρξη σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών μέσα στην Ευρωζώνη, επειδή παρά τη μεγάλη διόρθωση που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια από χώρες-μέλη της περιφέρειας στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, αντίστοιχη μείωση των πλεονασμάτων δεν παρατηρήθηκε στις πλεονασματικές χώρες-μέλη του κέντρου.

 Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε  την κυβέρνηση  και τους δανειστές να παραδειγματιστούν «από τα λάθη του παρελθόντος» και να μην τα επαναλάβουν. Όπως είπε, η ελληνική οικονομία έχει την δυνατότητα και την προοπτική να επανέλθει σε ανοδική τροχιά το 2016 παρά την αύξηση των διεθνών κινδύνων και αβεβαιοτήτων, και παρά τη μεταφερόμενη αρνητική επίπτωση του 2015. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, αλλά και από την άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις