Πολιτική

Καμπανάκι Moody's για νέα κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα


Credit Negative η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, κρίνοντας ως Credit Negative την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ο διεθνής οίκος τονίζει στην έκθεσή του ότι οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών είναι πιθανό να διαρκέσουν ως τον Ιούλιο, γεγονός που αυξάνει το ρίσκο για μία νέα κρίση ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, μια τέτοια εξέλιξη βγάζει από την ατζέντα την έναρξη των συζητήσεων για ελάφρυνση του χρέους. Οι αναλυτές του οίκου, προβλέπουν αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα και δεν αποκλείουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Οι συζητήσεις για το ξεκλείδωμα φρέσκων κεφαλαίων και την ανακούφιση χρέους προχωρούν αργά και στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, δήλωσαν στο Reuters δυο πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα. «Πραγματοποιούμε αργή πρόοδο», δήλωσε το ένα από τα δυο πρόσωπα. «Δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στις 9 Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα υπάρξουν κάποιες εβδομάδες μετά από αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων. Η ίδια πηγή ανέφερε πως θα ήταν προτιμότερο να επέλθει συμφωνία πριν από την 23η Ιουνίου, που πραγματοποιείται στη Βρετανία το δημοψήφισμα για το Brexit. Ωστόσο η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια δόση έως τα μέσα Ιουλίου και άρα δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος, πρόσθεσε.

Η δεύτερη πηγή τόνισε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να γεφυρωθούν τα κενά μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση χρέους, με την Γερμανία να δηλώνει δημοσίως ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ανακούφιση χρέους.

Οι υποχρεώσεις σε πληρωμές

Σύμφωνα με την Moody's η χώρα χρειάζεται για πληρωμές ομολόγων απ' το Μάιο ως το Δεκέμβριο συνολικά 7,5 δισ ευρώ. Τα 5 δισ ευρώ θα πρέπει να δοθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αφορούν κυρίως οφειλές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση φθάνει τα 5,7 δισ ευρώ.

Οι πληρωμές ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες είναι περιορισμένοι, κάτω απ' τα 100 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και περίπου άλλα 80 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Παράλληλα, η κυβέρνηση όμως θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα και περίπου 1,5 δισ ευρώ σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις