Αγορές

«Καμπανάκι» κινδύνου από Λαγκάρντ - Γιατί προειδοποιεί τις αγορές


Τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή οικονομία έκρουσε και η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενστερνίζεται την άποψη που έχουν εκφράσει κι άλλοι θεσμοί και φορείς, σχετικά με τη σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας, προειδοποιώντας ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη μπορεί να κινδυνεύσει. 

«Επέκρινε» τρόπον τινά τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το γεγονός ότι εξακολουθούν να υποτιμούν τον συστημικό κίνδυνο. «Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι πιο αυστηρές χρηματοδοτικές συνθήκες ασκούν πιέσεις στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των εταιρειών και των νοικοκυριών. Παρά τις πρόσφατες προσαρμογές, οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να φαίνεται ότι προεξοφλούν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξαιρετικά αισιόδοξα». 

Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι πρέπει να παρακολουθείται στενά η πορεία του πληθωρισμού, που έχει εκτοξευτεί σε διψήφιο αριθμό στην Ευρωζώνη, λέγοντας πως «Οι πιέσεις των τιμών εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερους τομείς, ιδιαίτερα λόγω των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους και των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά επίσης εξαιτίας της ανάκαμψης της ζήτησης στον τομέα των υπηρεσιών».

Αναλυτές αλλά και μέλη της ΕΚΤ εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε άλλα δύο «τζάμπο» αυξήσεις επιτοκίων (0,75%), αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα