Αγορές

Καμπανάκι ΔΝΤ: Έρχεται καταιγίδα στην παγκόσμια οικονομία


Εντονες ανησυχίες εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παγκόσμια οικονομία, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται και ότι υπάρχει κίνδυνος "καταιγίδας" που θα επιβραδύνει ή θα ανακόψει την ανάπτυξη και θα πλήξει τις αγορές.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο του Bloomberg, o αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Ντέιβιντ Λίπτον στηλίτευσε το γεγονός πως το προηγούμενο διάστημα αρκετοί δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς ώστε να θωρακίσουν την οικονομία τους.

«Όπως και πολλοί από εσάς βλέπω σύννεφα καταιγίδας να πυκνώνουν και φοβάμαι ότι η δουλειά που έγινε προ κρίσεως για την αποτροπή της είναι ανεπαρκής» είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε επίσης ότι τα προβλήματα ενδέχεται να οδηγήσουν τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής σε αχαρτογράφητα ύδατα και σε αποφάσεις που θα ληφθούν υπό πίεση.

«Οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα καταλήξουν να αναζητούν ολοένα και περισσότερα αντισυμβατικά μέτρα. Αλλά με την αποτελεσματικότητά τους να είναι αβέβαιη, οφειλουμε να ανησυχούμε» τόνισε ο κ. Λίπτον, ενώ πρόσθεσε πως τα περιθώρια ελιγμών και για αρκετές κυβερνήσεις είναι πολύ πιο στενά από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. 

Καταλήγοντας, ο Λίπτον επεσήμανε για τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει από το εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο και την κόντρα ΗΠΑ - Κίνας. Προειδοποίησε δε πως εάν ενεργοποιηθούν όλοι οι δασμοί για τους οποίους έχουν απειλήσει οι δύο πλευρές, μπορούν να χαθούν έως και 0,75 μονάδες από την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2020.