Άμυνα & Διπλωματία

Καμμένος: Κέντρο επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ραφήνα


Συνάντηση είχε προ ολίγου ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η εγκατάσταση ενός κέντρου επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, υπό την καθοδήγηση του Στρατού Ξηράς, που θα έχει τη δυνατότητα, πρώτα απ’ όλα, να παρέχει τα αναγκαία τρόφιμα και συσσίτια στο προσωπικό που εργάζεται στην περιοχή, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των εθελοντών των ΜΚΟ που υπάρχουν εκεί

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά τη συνάντηση του με τον δήμαρχο Ραφήνας- Πικερμίου, τόνισε: "Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου για τη σημερινή μας συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, του Αρχηγού ΓΕΣ, του Διοικητή του Μηχανικού και του βουλευτή της περιοχής Κωνσταντίνου Κατσίκη, για την εκτίμηση της κατάστασης και την απόφαση λήψης κάποιων μέτρων για την ανακούφιση των κατοίκων σε αυτή την τραγωδία".

"Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ήδη έχουν διατεθεί ομάδες προσωπικού που κάνουν μικτές περιπολίες στην περιοχή, με περίπου 15 οχήματα και 250 στρατιώτες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μαζί με την αστυνομία - και με την ευθύνη της αστυνομίας - την ασφάλεια των πληγεισών περιοχών", σημείωσε.

Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος  υπογράμμισε: "Αποφασίσαμε με τον κ. Δήμαρχο να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση ενός κέντρου επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, υπό την καθοδήγηση του Στρατού Ξηράς, που θα έχει τη δυνατότητα, πρώτα απ’ όλα, να παρέχει τα αναγκαία τρόφιμα και συσσίτια στο προσωπικό που εργάζεται στην περιοχή, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των εθελοντών των ΜΚΟ που υπάρχουν εκεί. Θα εγκατασταθεί στον πεζόδρομο κοντά στην Αργυρά Ακτή".

"Έχουμε διαθέσει 50 μηχανικούς που βρίσκονται με τα μικτά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και συζητήσαμε με τον κ. Δήμαρχο τη δυνατότητα που έχουν το Μηχανικό και η ΜΟΜΚΑ, σε συνεννόηση βεβαίως με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, για τη δημιουργία αντιπλημμυρικής θωράκισης, κατόπιν μελετών που θα γίνουν και μιας προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης και μετά την περίοδο του Αυγούστου, δηλαδή την περίοδο που θα αρχίσουν οι βροχές, ώστε να είμαστε έτοιμοι. Το Μηχανικό είναι στην διάθεση του Δήμου και για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και βεβαίως για την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής. Στη διάθεση του Δήμου, οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν το σύνολο των δυνατοτήτων τους, για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού και την αποκατάσταση του αθλητικού κέντρου του Νέου Βουτζά, το οποίο έχει καεί ολοσχερώς. Παράλληλα, θα διαθέσουμε από τα στρατιωτικά εργοστάσια για τους κατοίκους, όλα τα αναγκαία υλικά, όπως χρώματα, φάρμακα και άλλα", σημείωσε.

Εν συνεχεία, επισήμανε για τους στρατεύσιμους των περιοχών που επλήγησαν: "Σε σχέση με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατεύσιμους, αποφασίσαμε πρώτα από όλα την άμεση χορήγηση αδείας δέκα ημερών σε όλους τους στρατεύσιμους και το μόνιμο προσωπικό που έχει την οποιαδήποτε εμπλοκή με την περιοχή. Δίνουμε τη δυνατότητα, κατόπιν αιτήματος, και θα παρακαλέσω πολύ τους συγγενείς ή τους ενδιαφερόμενους στρατεύσιμους να απευθυνθούν στα στρατολογικά γραφεία είτε στο κέντρο που δημιουργείται στην περιοχή της Ραφήνας, για την άμεση μετάθεση του μόνιμου προσωπικού, αλλά και των στρατευσίμων από τον Έβρο και τα νησιά και άλλες περιοχές της Ελλάδος προς την περιοχή που έχει πληγεί, προκειμένου να μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Παράλληλα, δίνουμε τη δυνατότητα προσωρινής αναβολής κατάταξης για τους νέους που έχουν υποχρέωση στράτευσης τους επόμενους μήνες".

"Θέλω να πω ότι όλες οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η διάθεση μέσων ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών, αφαλατωτών, η στέγαση στα ΚΑΑΥ ή σε άλλες στρατιωτικές περιοχές είναι στην διάθεση του Δήμου.Είναι μια μεγάλη τραγωδία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στο πλευρό των πολιτών, όπως έπραξαν και κατά τις πρώτες ώρες με τη συμβολή και των τριών όπλων και του Πολεμικού Ναυτικού με τη σωτηρία πάνω από 120 πολιτών που περισυλλέγησαν από την θάλασσα, της Πολεμικής Αεροπορίας, με τα μέσα τα οποία διαθέτει, αλλά και του Στρατού Ξηράς που βρέθηκε και μέσω των Ειδικών Δυνάμεων με 19 βάρκες στην πληγείσα περιοχή", κατέληξε ο κ. Καμμένος.