Άμυνα & Διπλωματία

Καμμένος: Δεν νοείται αμυντική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας


Κατά της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας σε αμυντικά θέματα τάχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος,  μιλώντας στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

"Δεν μπορεί να υπάρξειτέτοια συνεργασία με τρίτα κράτη, τα οποία απειλούν την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της και έχουν θέσει casus belli έναντι κράτους μέλους της Ένωσης". ειπε ο υπουργός.

Στη Σύνοδο του Συμβουλίου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα θέματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), όπου προστέθηκαν 17 νέα προγράμματα, εκ των οποίων τα τρία είναι ελληνικά:

  • Εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών στα ελικόπτερα,
  • Κοινή σχολή πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • Κινητό στρατηγείο επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της ανανέωσης και διεύρυνσης της εντολής της επιχείρησης «Σοφία» στην κεντρική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί πρόσθετους πρόσφυγες, καθότι η χώρα μας φιλοξενεί τον μεγαλύτερο κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό της αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ενώ είναι τέταρτη κατά σειρά μεταξύ των κρατών μελών σε απόλυτους αριθμούς. Ως εκ τούτου, ενέκρινε την ανανέωση της αποστολής, όχι όμως τη διεύρυνση της εντολής της.