Πολιτική

Κάλπες: Από το gap των 15 μονάδων στα σενάρια για «νοθεία»


Προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ για «νοθεία» στις ευρωεκλογές

Σάλο στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και προβληματισμό στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν οι δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί επικείμενης «νοθείας» στις ευρωεκλογές.

Χωρίς στοιχεία, παρά επικαλούμενος μόνο «πληροφορίες» ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης άφησε να πλανάται η σκιά για ενδεχόμενη απόπειρα νοθείας, άποψη την οποία ενστερνίστηκε και η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν ότι τέτοιου είδους αναφορές, εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία, εκλαμβάνονται από το εκλογικό σώμα ως ένδειξη ηττοπάθειας, που έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα που επιχειρείται να δοθεί μέσω των δημοσκοπήσεων.

Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να συσπειρώνουν τη στενή κομματική βάση της ΝΔ, αλλά δεν επιτρέπουν το «άνοιγμα» σε ψηφοφόρους που προέρχονται από όμορους πολιτικούς χώρους.

Κυρίως χάνεται ο «αέρας της νίκης» που φέρεται να έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις περί κλεισίματος της «ψαλίδας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Το μήνυμα που εισπράττει ο μέσος ψηφοφόρος είναι συγκεχυμένο. Από τη μια πλευρά βλέπει τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται, οι οποίες δείχνουν διαφορές μέχρι και 15 μονάδων, υπέρ της ΝΔ και από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση να διατυπώνει φόβους ότι μπορεί να υπάρξει και «νοθεία», που σημαίνει πως η διαφορά μπορεί να είναι μικρότερη ή και να μην υπάρξει καθόλου διαφορά, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα φταίει η «νοθεία».

Σε ότι αφορά στις δημοσκοπήσεις, η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, από τις 15 μονάδες που έδιναν οι δημοσκοπήσεις προ μηνών, τώρα έχουν πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό ακόμη και σε εκείνες που παρουσιάζονται από μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία.

Ακόμη πιο χαμηλά, έβαλε τον πήχη της νίκης της ΝΔ η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ευρωβουλευτής της ΝΔ. Σε δήλωσή της στο ραδιόφωνο News 24/7 είπε: «για μένα και με μία ψήφο διαφορά υπάρχει νικητής και ηττημένος. Δεν θα μείνω στους αριθμούς».

Οι δηλώσεις περί «νοθείας»

Ειδικότερα ο κ. Αυγενάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ανέφερε χαρακτηριστικά: «ξεκαθαρίζουμε ότι για εμάς η μάχη δεν θα σταματήσει μέχρι και την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες, αλλά και την ώρα της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων και στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Στο ερώτημα «εάν υπάρχει συζήτηση και υποψία νοθείας», ο κ. Αυγενάκης ανέφερε, ότι «υπάρχει ο φόβος και η αίσθηση -δεν νομίζω ότι θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει διάχυτη η πληροφόρηση– ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι, εάν τα καταφέρουν και εάν τους το επιτρέψουμε ακόμα και να αλλοιώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, δηλαδή την άποψη των Ελλήνων πολιτών. Τους λέμε, λοιπόν, ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι εκεί».

Ακολούθησε απάντηση του υπουργού εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος καταλόγισε στον κ. Αυγενάκη «αδιανόητη ευτέλεια», «θεσμική ανευθυνότητα» και «παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς».

Επίσης, υπήρξε απάντηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία υπονοεί ότι η ΝΔ φοβάται πως τελικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δε θα είναι η μεγάλη νίκη που ανέμενε.

Κατόπιν επανήλθε ο κ. Αυγενάκης, επιμένοντας στην άποψή του, λέγοντας «προειδοποιήσαμε εγκαίρως την Κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Χαρίτση, να τηρήσει πιστά τους νόμους και την αδιάβλητη παράδοση της εκλογικής διαδικασίας στην χώρα μας και να μην υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο αμφισβήτησης, πόσο μάλλον αλλοίωσης της ετυμηγορίας των Ελλήνων πολιτών. Οι εκλογές είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας και όχι ερωτηματολόγιο δημοσκόπησης όπως θέλει να τις βλέπει ο κ. Τσίπρας.

Καλούμε όλους τους πολίτες και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να είναι σε εγρήγορση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και η έκδοση των αποτελεσμάτων τους».

Τις «ανησυχίες» του κ. Αυγενάκη συμμερίζεται και η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από που κι ως που είναι θεσμικό ατόπημα; Ο κ. Αυγενάκης έχει θεσμικό ρόλο και πρέπει να προλαβαίνει τυχόν τέτοιες καταγγελίες» είπε για να προσθέσει, πως, και «εγώ έχω ακούσει να εκφράζονται τέτοιες ανησυχίες στις περιοδείες μου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα