Οικονομία

Καλπάζουν οι πληρωμές με κάρτα στην Ελλάδα


Ράλι ανέπαφων συναλλαγών στην Ελλάδα πυροδότησε η πανδημία καθώς πάνω από 1 στους 2 πολίτες (53%) να χρησιμοποιούν περισσότερο τις contactless πληρωμές με κάρτα στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Επιπλέον, αν και το ήμισυ περίπου των πολιτών αναφέρει ότι συνέχισε να χρησιμοποιεί τα μετρητά, όπως και πριν από την πανδημία, το 33% υποστήριξε ότι τα χρησιμοποιεί με μικρότερη συχνότητα.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η έρευνα για την επίδραση της πανδημίας στη χρήση των μετρητών και τις συνήθειες πληρωμών στη ζώνη του ευρώ, που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (IMPACT survey).

Την έρευνα επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική το 2021.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, οι πιο σημαντικοί λόγοι που ώθησαν τους Έλληνες σε λιγότερο συχνή χρήση των μετρητών είναι οι εξής:

  •     η μεγαλύτερη ευκολία που προσδόθηκε στη χρήση των online τρόπων πληρωμής,
  •     ο πιθανός κίνδυνος μόλυνσης μέσω των μετρητών ή της φυσικής εγγύτητας στο ταμείο, αλλά και
  •     η προτροπή από την κυβέρνηση και τους δημόσιους φορείς για μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών ή και η δυσκολία που παρουσίαζε η ανάληψη μετρητών την περίοδο αυτή.

Η συχνότερη χρήση των συναλλαγών με κάρτα επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία των πληρωμών, σύμφωνα με τα οποία η αξία των εγχώριων πληρωμών με κάρτα διαμορφώθηκε το 2020 σε €35 δισ., έναντι €24 δισ. το 2019. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 44% σε ετήσια βάση (ή 39% με βάση τον αριθμό των πληρωμών αυτών). 

«Η χρήση των πληρωμών με -χρεωστικές κυρίως- κάρτες είχε επεκταθεί γρήγορα τη διετία 2015-2016 λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στις αναλήψεις μετρητών από τραπεζικούς λογαριασμούς τον Ιούνιο του 2015 και της θεσμοθέτησης στη συνέχεια σχετικών κινήτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών», αναφέρει η ΤτΕ. 

Το 2016 η αξία των εγχώριων πληρωμών με κάρτα είχε σημειώσει ρυθμό αύξησης 82% (ή 128% με βάση τον αριθμό πληρωμών), Στη συνέχεια, ωστόσο, μέχρι το 2018 και το 2019, ο ρυθμός αυτός είχε σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, της τάξης του 10% σε όρους αξίας και 25% σε αριθμό.

Παράλληλα, οι πληρωμές με κάρτα, που πραγματοποιήθηκαν με φυσική παρουσία σε φυσικό τερματικό EFTPOS ανήλθαν το 2020 σε €28,7 δισ., αυξημένες κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αντίστοιχη αξία εκείνων που πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως ανήλθε σε €6,8 δισ. το 2020, αυξημένη κατά 71% έναντι του προηγούμενου έτους.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ο λόγος μετρητών - καρτών, αφού υποχώρησε από 85% το 2015 σε 63% το 2019, μειώθηκε περαιτέρω σε 52% το 2020. Επιπρόσθετα, η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρεωστική κάρτα, η οποία ακολουθούσε πτωτική πορεία, αυξήθηκε, για πρώτη φορά μετά το 2015, σε €33 περίπου (από €30 το 2019).

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις