Οικονομία

"Καλπάζει" ο εισαγόμενος πληθωρισμός – Προπομπός νέων ανατιμήσεων!


Εντυπωσιακά μεγάλη η αύξηση στο κόστος ενέργειας

Προάγγελος νέου «κύματος» ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και αγαθά το επόμενο διάστημα, αποτελεί η εκρηκτική άνοδος του γενικού δείκτη εισαγωγών στη βιομηχανία τον Αύγουστο. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός, όπως αποκαλείται, συνέχισε ακάθεκτος την ανοδική του πορεία, που έχει οδηγήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα από τον Φεβρουάριο και εντεύθεν, δηλαδή μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων είναι διαρκώς «τσιμπημένες» και με αυξητική τάση, γεγονός που επιδρά καταλυτικά και προφανώς… ανοδικά στις τιμές λιανικής, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές αυτή την περίοδο, αλλά όπως φαίνεται και τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία παρουσίασε αύξηση 32%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022 η άνοδος ήταν της τάξεως του 1,6%. Ενδεικτικό της κατακόρυφης ανόδου και της έντονης αυξητικής τάσης που παρουσιάζει ο εισαγόμενος πληθωρισμός αποτελεί το γεγονός ότι ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2021 - Αυγούστου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 - Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 31,1% έναντι αύξησης 6,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 32%, τον μήνα Αύγουστο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021, οφείλεται:

 • Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 44,0%
 • Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 9,8% 

Εκτίναξη 388,9% για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα!

Καταλυτικός παράγοντας για την μεγάλη αύξηση κατά 32%, που καταγράφηκε τον Αύγουστο είναι ξανά η ενέργεια και δη ο εξακοντισμός του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 388,9%, σε σύγκριση με το 2021! Σε υψηλά ανοδικά κινήθηκαν τα καύσιμα, τα μέταλλα, όπως επίσης τα χαρτικά, χημικά, ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη, καθώς και τα τρόφιμα.

Ειδικότερα:

 • Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 388,9 
 • Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 76,2 
 • Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου 51,8 
 • Παραγωγή βασικών μετάλλων 18,3 16 Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής 17,5 
 • Βιομηχανία τροφίμων 15,8 
 • Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 15,7 
 •  Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 11,2 
 •  Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 6,5 
 • Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 5,8 
 • Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων 3,7 
 •  Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 3,6

Συνοδευτικό υλικό - ΕΛΣΤΑΤ

Στο 12% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Εκρηκτική αύξηση παρουσίασε ο πληθωρισμός τον μήνα Σεπτέμβριο σκαρφαλώνοντας στο 12%, ποσοστό που υποκρύπτει ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες ξεπερνούν και το 330% σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά.

Στην κορυφή της λίστας των ανατιμήσεων βρίσκονται το φυσικό αέριο (332%), το ηλεκτρικό ρεύμα, τα υγρά καύσιμα τα τρόφιμα, τα οποία πιέζουν ασφυκτικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα προκαλούν αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα