Οικονομία

«Καλό, αλλά λίγο» το νέο πακέτο μέτρων εκτιμά η αγορά 


Καλοδεχούμενο, αλλά ανεπαρκές, μπροστά στην καταιγίδα ύφεσης, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε τυφώνα το επόμενο διάστημα, χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι φορέων του επιχειρηματικού κόσμου και παράγοντες της αγοράς το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη. 

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας δίνουν αγώνα επιβίωσης σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και οικονομικής ασφυξίας, που αναμένεται να επιδεινωθούν το χειμώνα και περίμεναν μεγαλύτερη έμπρακτη στήριξη για να αντέξουν

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ έμειναν εκτός πακέτου Μητσοτάκη, δεν θα εφαρμοστούν το 2021 και παραπέμφθηκαν στις καλένδες, οι ακόλουθες εξαγγελίες:

  • Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019  υπήρχε εξαγγελία μείωσης 30% τη διετία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ σε 26 μικρά νησιά. 
  • Περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων από το 24% στο 20%. 
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αντ΄αυτής ανακοινώθηκε αναστολή το 2021 για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες). 

Επίσης, οι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι δεν έγινε μνεία σε μείωση της προκαταβολής φόρου και για το 2021.

«Η ύφεση δεν αντιμετωπίζεται μόνο με όσα ακούσαμε» 

Στη σωστή κατεύθυνση είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αλλά σύμφωνα με την εκτίμηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών «η ύφεση που θα δούμε τους αμέσως επόμενους μήνες δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αυτά που ακούσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα που θα δίνουν προοπτικές βιωσιμότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε τα εξής:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη μας αφήνουν μία γλυκόπικρη γεύση. Από τη μία, αναμφίβολα είναι προς την θετική κατεύθυνση και η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και η καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Κάτι που και ηθικά είναι επιβεβλημένο να γίνει για να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και θα ενισχύσουν σε έναν σημαντικό βαθμό την κατανάλωση. 

Περιμέναμε όμως ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα δίνουν έναν αγώνα επιβίωσης. Οπωσδήποτε είναι καλοδεχούμενος ο τρίτος γύρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όμως μόνον με αυτό το πρόγραμμα δεν αντιμετωπίζεται η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Ειδικά από την στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει μείνει εκτός των χρηματοδοτικών εργαλείων. Θα είχε ενδιαφέρον να ανακοινώσει η κυβέρνηση πόσες επιχειρήσεις πήραν χρήματα. Θα βλέπαμε ότι οι μικρομεσαίες λάμπουν δια της απουσίας τους, κυρίως λόγω των προϋποθέσεων που θέτει το τραπεζικό σύστημα. Ικανοποιητική λύση για την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε θα ήταν η επιχορήγηση των επιχειρήσεων από την Πολιτεία, με ποσό που θα καθοριστεί ανάλογα με το μέγεθος κάθε επιχείρησης. Ήδη κάνει κάτι ανάλογο Περιφερειάρχης στη βόρεια Ελλάδα που ενισχύει τις επιχειρήσεις της περιοχής του με 150 εκατ. ευρώ. Γιατί να μην εφαρμοστεί πανελλαδικά; 

Όταν αναμένουμε ύφεση πάνω από 10% και απώλεια περίπου 250.000 θέσεων εργασίας, απαιτούνται πιο τολμηρές πρωτοβουλίες. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της κυβέρνησης να τονωθεί η απασχόληση μέσω της επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας για 6 μήνες, όμως εκτιμώ ότι προτεραιότητα έχει η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων, μέσω της επιβίωσης των επιχειρήσεων. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ένα χρόνο θα δώσει μία ανάσα, όμως δεν είναι το μέτρο που θα κάνει τη διαφορά. Για παράδειγμα, δεν ακούσαμε τίποτα για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ούτε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα επαγγελματικά ακίνητα. Δεν υπήρξε αναφορά για συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης κλάδων που έχουν πληγεί, όπως είναι η εστίαση ή ο τουρισμός. Ούτε καν για το μειωμένο ωράριο των επιχειρήσεων στην εστίαση που περιορίζει σημαντικά τους τζίρους τους.

Το τελικό συμπέρασμα λοιπόν είναι το εξής: σίγουρα είναι θετικά τα όποια μέτρα λαμβάνονται για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, όμως η ύφεση που θα δούμε τους αμέσως επόμενους μήνες δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αυτά που ακούσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα που θα δίνουν προοπτικές βιωσιμότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

«Περιμέναμε πιό τολμηρά μέτρα»

Κάθε μείωση οποιουδήποτε φόρου ή εισφοράς είναι μία θετική εξέλιξη, δήλωσε ο πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, σημειώνοντας πως οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης περίμεναν από τον πρωθυπουργό περισσότερο τολμηρά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

«Περιμέναμε περισσότερο τολμηρά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Θα ήμασταν περισσότερο ικανοποιημένοι αν ακούγαμε μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστολή στην προκαταβολή φόρου και για το 2021, κατάργηση του Φόρου Επιτηδεύματος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Βέβαια, ο ίδιος σημείωσε ότι κάθε μείωση οποιουδήποτε φόρου ή εισφοράς είναι μία θετική εξέλιξη, ενώ «εξαιρετικά θετικό, αισιόδοξο και ελπιδοφόρο για την αγορά, τους παραγωγικούς φορείς και την ελληνική οικονομία», χαρακτήρισε το γεγονός ότι «σήμερα και χθες ακούσαμε επιτέλους έναν Έλληνα πρωθυπουργό που ανακοίνωσε ευεργετικά μέτρα, τα οποία δεν αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.