Επικαιρότητα

Κακοδιαχείριση και ατασθαλίες σε έργα του υπουργείου Μετανάστευσης


Κόλαφο για την κυβέρνηση και τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη αποτελεί απόρρητη έκθεση διεθνούς οργανισμού προς την Κομισιόν, η οποία αναμένεται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις και παρεμβάσεις από πλευράς ΕΕ.

Στην έκθεση καταγγέλλονται κακοδιαχείριση και οικονομικές ατασθαλίες σε έργα που υλοποιεί το υπουργείο Μετανάστευσης, απώλεια μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω αδράνειας και έλλειψης σχεδιασμού, καθώς και παραπληροφόρηση από το υπουργείοι αυτά τα θέματα.

Το έγγραφο του διεθνούς οργανισμού φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η νέα δομή της Μαλακάσας κοστολογήθηκε με υπέρογκο ποσό συγκρινόμενο με ανάλογα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έγγραφο διαψεύδει τους ισχυρισμούς του υπουργού Νότη Μηταράκη ότι το υπέρογκο κόστος οφείλεται στον επείγοντα χαρακτήρα του. Επισημαίνει ότι το κόστος για ανάλογο έργο που ολοκληρώθηκε διάστημα επτά ημερών ανήλθε σε 270 ευρώ ανά φιλοξενούμενο, ενώ στη Μαλακάσα έφθασε τα 3.900 ευρώ - ήταν 14 φορές μεγαλύτερο!

Επισημαίνεται ότι το έργο στη Μαλακάσα ανατέθηκε με "διαγωνισμό" όπου συμμετείχε μόνο μία εταιρεία. Υλοποιήθηκε υπό την εποπτεία του -  μετακλητού κατά παρέκκλιση - προϊσταμένου της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου, πριν καν δημοσιευτεί το ΦΕΚ του διορισμού του.

Τοθέμα αυτό είχε αποτελέσει αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων από την αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου.

Σύμφωνα με την«Καθημερινή», το έγγραφο του διεθνούς οργανισμού αποτελεί κόλαφο και για την εξαγγελθείσα ρητορική και τους ανεδαφικούς σχεδιασμούς του κ. Μηταράκη: «Το υπουργείο Μετανάστευσης εξαγγέλλει πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και τα οποία δεν έχουν ρεαλιστική βάση», τονίζει ο διεθνής οργανισμός στην παρέμβασή του. Ενδεικτικά επισημαίνει ως παντελώς αβάσιμες τις εξαγγελίες του υπουργού - και ανέφικτους στόχους - ότι όλες οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν θα είναι "κλειστές", ότι μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο θα μεταφερθεί από τα νησιά και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας, ή ότι δομές φιλοξενίας θα κλείσουν έως το τέλος του έτους.

Καταπέλτη αποτελεί το έγγραφο και για τις εξαγγελθείσες εξώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων από τα καμπ και τα διαμερίσματα, τις οποίες έχει προγραμματίσει το υπουργείο για την ερχόμενη εβδομάδα, δημιουργώντας φόβους ότι θα γεμίσουν πάρκα και πλατείες της Αθήνας και άλλων πόλεων από άστεγους πρόσφυγες.

«Δεν μπορείς να εκτιμάς ότι θα φύγουν 15.000 άτομα από τις δομές φιλοξενίας, χωρίς να υπολογίζεις πού θα πάνε όλοι αυτοί, γιατί θα καταλήξουν στις πλατείες», σημειώνει το έγγραφο. «Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία στρατηγική για το μέλλον, παρουσιάζεται ότι όλα είναι υπό έλεγχο», επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός. Με δήλωσή του καλεί τον κ. Μηταράκη να πάρει επιτέλους θέση και να άρει τις πολλές αδικίες που έχουν προκύψει τόσο από τα νομοθετήματα της ΝΔ, όσο και από την αποτυχημένη και χωρίς διαφάνεια πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό.

Διαβάστε επίσης