Οικονομία

Κακό «σημάδι» από την Moody’s για την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου


Λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας (Παρασκευή 18 Μαρτίου), η Moody’s γνωστοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία την «αναγκάζει» να προχωρήσει σε αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε πρώτο επίπεδο, προφανώς δεν αναφέρεται άμεσα στην Ελλάδα, ωστόσο η συγκυρία έκδοσης της εν λόγω ανακοίνωσης, δεν είναι ευνοϊκή για τη χώρα μας, η οποία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, είχε θέσει ως στόχο την προσέγγιση της επενδυτικής βαθμίδας το 2022 και την κατάκτησή της εντός του 2023.

Να θυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο του 2021 η Moody’s είχε αποφύγει να εκδώσει έκθεση για την ελληνική οικονομία, όπως ήταν προγραμματισμένο αρχικώς. Ο οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία στο Ba3 με σταθερές προοπτικές, δίνοντας στη χώρα τη χαμηλότερη βαθμολογία (τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), καθώς οι S&P, Fitch και DBRS βαθμολογούν όλες την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Την Παρασκευή εκτός από την Moody’s, είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου και από τον οίκο DBRS, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές.

Αναβάθμιση του outlook σε θετικό από τον Fitch

Στα μέσα Ιανουαρίου o Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, επιβεβαιώνοντας το αξιόχρεό της ‘BB'.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα στηρίξουν μία ταχύτερη από το αναμενόμενο μείωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του σημερινού και του αναμενόμενου χαμηλού κόστους δανεισμού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα