Ενέργεια

«Καίνε» νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι αυξήσεις στις τιμές ρεύματος!


Εως και 50% θα φτάσουν οι αυξήσεις στις τιμές

Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεινοπάθησαν σε οικονομικό επίπεδο ελέω της πανδημίας,  θα βρεθούν εντός του Σεπτεμβρίου αντιμέτωπες με μια άκρως δυσάρεστη εξέλιξη. Για την ακρίβεια, θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη, προκειμένου να πληρώσουν τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, που κατά περιπτώσεις και σύμφωνα πάντα μ’ όσα αναμένει η αγορά ενέργειας, θα προσεγγίσουν το 50%.

Η ραγδαία αύξηση στις τιμές ρεύματος, με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος ο καταναλωτής, δεν προέκυψε, βεβαίως, από τη μία ημέρα στην άλλη, ούτε αιφνιδίασε τους αρμόδιους φορείς (Ρ.Α.Ε) και τους ιθύνοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όλοι οι παραπάνω διέβλεπαν το «κακό» να έρχεται, το οποίο πηγάζει από τις υψηλές τιμές στην χονδροεμπορική αγορά, οι οποίες έφτασαν στο πικ τους κατά τον Αύγουστο. 

Η μετακύλιση των τιμών χονδρεμπορικής στα τιμολόγια ρεύματος, μοιάζει με αναπόφευκτη και αυτή η διαπίστωση-παραδοχή προέρχεται από επίσημα «χείλη» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ποια είναι η επίσημη δικαιολογία, τι προτάσσει το υπουργείο ως επιχείρημα απέναντι στο φαινομενικά μοιραίο, που όπως επισημάνθηκε, μεταφράζεται σε ραγδαία αύξηση των τιμών ρεύματος, αλλά και σε ανατίμηση υπηρεσιών και προϊόντων που είναι συνυφασμένα με το ενεργειακό κόστος;

Οι αυξήσεις που παρατηρούνται ,έχουν εδραιωθεί στις τιμές χονδρεμπορικής-σύμφωνα με το υπουργείο-, καθορίζονται από εξωγενείς παράγοντες και διεθνείς μεταβλητές, που αφορούν κυρίως την ανοδική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, την άνοδο των τιμών του CO2, και εν γένει την κλιματική αλλαγή. Επί αυτού του πλαισίου που συμπαρασύρει προς τα πάνω το ενεργειακό κόστος και εν τέλει τις τιμές ρεύματος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραδέχεται ότι δεν διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, για να θέσει τους απαραίτητους φραγμούς.

Έτσι, λοιπόν, ο αρμόδιος υπουργός κ.Σκρέκας, θέλοντας εμμέσως να προετοιμάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τη «λυπητερή» που τους περιμένει, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μετακύλισης των αυξήσεων στις τιμές ρεύματος.  Με τα υπάρχοντα αρνητικά δεδομένα, στα οποία προστέθηκε και η πρωτιά της Ελλάδας στη τιμή της χονδρικής-εξαιτίας κυρίως του καύσωνα και των πυρκαγιών-, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό-κατά άλλους είναι βέβαιο-ότι οι τιμές ρεύματος, εντός του Σεπτεμβρίου, θα είναι ιδιαιτέρως καυτές…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα