Διεθνή

Και χημικά όπλα χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι στη Συρία, εναντίον αμάχων


Μετά τις αποκαλύψεις για μαζικές δολοφονίες αμάχων από τον τουρκικό στρατό και τους τουρκόφωνους Σύρους αντάρτες που συνεργάζονται μαζί του, μία ακόμη πτυχή της αιματηρής εισβολής στη Συρία έρχεται στο φως, προκαλώντας αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ξένοι παρατηρητές και διεθνείς οργανώσεις έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που δείχνουν ότι ο τουρκικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον αμάχων – και μάλιστα παιδιών. Ορισμένα θύματα νοσηλεύονται ακόμη σε νοσοκομεία της περιοχής για οι γιατροί προσπαθούν να εξακριβώσουν το είδος των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έξι πολίτες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στην Χασακά με εγκαύματα από «άγνωστα όπλα», συμπληρώνοντας ότι συνεργάζεται με ξένους επιστήμονες για να εκτιμήσει ποια όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί.

Φλεγόμενος λευκός φώσφορος

Ο Οργανισμός για την απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων (OPCW) ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί και ότι  «συγκεντρώνει πληροφορίες για πιθανή χρήση χημικών όπλων». Ερευνες διενεργούν και επιθεωρητές της ομάδας του ΟΗΕ, μετά από καταγγελίες ότι οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν φλεγόμενο λευκό φώσφορο.

Σύμφωνα με τον Guardian, Βρετανός ειδικός στα χημικά όπλα έλαβε φωτογραφίες παιδιού με άσχημα εγκαύματα στο στήθος, που μπορεί να προέρχονται από χημικά όπλα.
Ο Χαμίς ντε Βρετόν Γκόρντον, πρώην διοικητής της βρετανικής ομάδας χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων δήλωσε «Η πιο πιθανή αιτία είναι λευκός φώσφορος. Είναι ένα τρομακτικό όπλο και έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου. Δυστυχώς η χρήση του αυξηθεί αρκετά»

Ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται από αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο. Η νόμιμη χρήση του είναι για να λειτουργήσει ως καπνογόνο την ημέρα ή για να φωτίσει συγκεκριμένες περιοχές κατά τη νύχτα. Απαγορεύεται όμως η χρήση του κατά πολιτών, γιατί προκαλεί σοβαρά εγκαύματα

Οι καταγγελίες των Κούρδων

Κούρδοι αξιωματούχοι ήδη έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί «αντισυμβατικά όπλα» λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της κατάπαυσης πυρός και κάλεσαν σε διεθνή βοήθεια για τις καταγγελίες.
Ένα μέλος του διπλωματικού γραφείου της Ροχάβα ανέφερε την Παρασκευή ότι έχει καταγράψει ύποπτα περιστατικά.

Η Αγκυρα απορρίπτει τις κατηγορίες. Ο υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ δήλωσε ότι «είναι γνωστό σε όλους ότι δεν υπάρχουν χημικά στο τουρκικό οπλοστάσιο».
Εν τω μεταξύ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατηγόρησαν την Τουρκία ότι παραβίασε την εκεχειρία.
«Παρά τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός, συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές και οι βολές πυροβολικού σε θέσεις μαχητών, σεοικισμούς, αλλά και στο νοσοκομείο του Ρας αλ Άιν» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του SDF.

Διαβάστε επίσης