Αγορές

Και πάλι "κόκκινες" οι αγορές στην Ευρώπη


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τις νέες απειλές του Αμερικάνου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για δασμούς στη Γαλλία.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλλουν δασμούς ως 100% σε γαλλικά προϊόντα, όπως κρασί και τυριά, ενώ χθες ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα πράξει το ίδιος σε Βραζιλία και Αργεντινή για χάλυβα και αλουμίνιο, υπογραμμίζοντας πως οι δύο χώρες προχώρησαν σε μαζική υποτίμηση των νομισμάτων τους και με αυτό τον τρόπο πλήττεται η αμερικάνικη οικονομία, ενώ ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αναλάβει δράση, "έτσι ώστε οι χώρες, οι οποίες είναι πολλές, να μην εκμεταλλεύονται πλέον το ισχυρό δολάριο μας, υποτιμώντας περαιτέρω τα νομίσματά τους. Αυτό δυσκολεύει πολύ τους βιοτέχνες και τους αγρότες μας όσον αφορά την εξαγωγή των προϊόντων τους", είπε, ζητώντας, παράλληλα, πιο χαμηλά επιτόκια και χαλάρωση από τη Fed.

Η Γαλλία γνωστοποίησε πως θα απαντήσει στους δασμούς.Αξίζει να σημειωθεί πως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι ο νέος γαλλικός φόρος επί των ψηφιακών υπηρεσιών πλήττει τις αμερικανικές εταιρίες στον τομέα.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα συναφθεί μόνο εάν το θελήσει το ίδιος, αν και πιστεύει ότι τα πάει πολύ καλά στις συνομιλίες. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχει ορίσει προθεσμία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και ότι είναι ίσως καλύτερα να περιμένει μέχρι μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.

Αύξηση 0,1% κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στις χώρες του ευρώ, τον Οκτώβριο, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των τιμών ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί πως υποχώρησαν κατά 1,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018. Δίχως να υπολογιστεί ο κλάδος της ενέργειας, οι τιμές ανέβηκαν κατά 0,3% ετησίως, με πτώση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Οι πωλήσεις της Δευτέρας μετά την “Black Friday”, η οποία είναι γνωστή ως “Cyber Monday”, εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν στα 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ καταγράφοντας νέο ρεκόρ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 398.55 μονάδες, με απώλειες κοντά στο 0.61%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε 3.610,25 μονάδες, χάνοντας το 0,45% της αξίας του.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 7.160,6 μονάδες, με βουτιά 1,72%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12.988,03 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0,18%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5.727,22 μονάδες, διολίσθησε κατά 1,03%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 22.731,86 μονάδες. 

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9.138 μονάδες, με πτώση 0,20%.