Χρηστικά

Ιδιώτες φορο-ντετέκτιβ για την είσπραξη χρεών προσλαμβάνει η ΑΑΔΕ!


Θα παίρνουν ποσοστά επί της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων των φορολογουμένων που θα ανακαλύπτουν 

Την πρόσληψη από την ΑΑΔΕ και ιδιωτών «ντετέκτιβ» οι οποίοι θα βοηθάνε στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία, προβλέπει ο νέος Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Οι… εκπλήξεις του νέου ΚΕΔΕ δεν περιορίζονται στις εφόδους των φοροεισπρακτόρων στα σπίτια των οφειλετών του δημοσίου, αλλά επεκτείνονται καις την πρόσληψη «κεφαλοκυνηγών» οι οποίοι θα αναζητούν περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων.

Ειδικότερα, το άρθρο 9 του νέου Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προβλέπει πως με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί, προκειμένου να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων και να διασφαλιστεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγόρους ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών.

Με όμοια απόφαση καθορίζονται η ειδική διαδικασία ανάθεσης, η οποία εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα στις αναθέσεις αυτές, ο τρόπος της αμοιβής του αναδόχου, που μπορεί να συνδέεται και με το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας ή της είσπραξης.

Αυτό σημαίνει πως το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, έχουν πλέον την ευχέρεια να προσλαμβάνουν ιδιώτες στους οποίους θα αναθέτουν την εύρεση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οφειλετών του δημοσίου.

Η ανάθεση αυτή, θα αφορά σε οφειλέτες, οι οποίοι έχουν μεγάλα χρέη και εμφανίζονται επισήμως, να μην διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικές καταθέσεις.

Μάλιστα, η αμοιβή τους, το πιθανότερο είναι να οριστεί σε ποσοστά επί της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που θα εντοπίσουν, ώστε να αποτελεί κίνητρο για ενδελεχή έρευνα.

Οι ιδιώτες φορο-ντετέκτιβ, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε στοιχεία του Taxisnet  όπως και των τραπεζών, που σημαίνει ότι δεν θα ισχύει γι΄ αυτούς, φορολογικό ή τραπεζικό απόρρητο.

Κατασχέσεις

Ο ΚΕΔΕ απαριθμεί και τα αναγκαστικά μέτρα που εφαρμόζονται για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, τα οποία είναι:

  • Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεών του εν γένει στα χέρια τρίτου,
  • Κατάσχεση ακινήτων.

Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ.

Η ΑΑΔΕ μπορεί να επιλέγει κατά προτεραιότητα τις προς επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υποθέσεις με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ή εξαιρετικά και με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και δεν δημοσιοποιούνται.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα