ΕΥΖην

Καφεΐνη για απώλεια λίπους: Μύθος ή αλήθεια;


Βοηθάει ο καφές στην απώλεια βάρους ή πρόκειται για έναν ακόμα μύθο, εξαιτίας του άγχους για την αντιμετώπιση των παραπανήσιων κιλών;

Την απάντηση μάς δίνει ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team, ώστε να γνωρίζουμε τι σημαίνει για τον οργανισμό μας η κατανάλωση καφέ. 

Η καφεΐνη είναι ένα ισχυρό τονωτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, επενεργώντας κυρίως στον εγκέφαλο και στους σκελετικούς μυς. Καθυστερεί την κόπωση και δρα σαν ένα ήπιο μυοχαλαρωτικό και αγγειοδιασταλτικό.Οι συγκεντρώσεις αίματος βρίσκονται στο ζενίθ μεταξύ 15 – 45 λεπτών μετά την κατανάλωση καφεΐνης. Ωστόσο, η επίδραση στον μεταβολισμό μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μιά ώρα. Η προσπάθεια του οργανισμού να μεταβολίσει την καφεΐνη μπορεί να απασχολήσει τον οργανισμό όλη τη μέρα αλλά και μέρος της νύχτας. Είναι σημαντικό να υπολογίσετε την συνολική ποσότητα καφεΐνης που προσλαμβάνετε καθημερινά.

kafeini

Τελικά, ο καφές συνεισφέρει στο χάσιμο βάρους; Βοηθάει να φτάσουμε τους στόχους που έχουμε βάλει στο γυμναστήριο και στην διατροφή; Ή μήπως είναι επικίνδυνος για την υγεία; 

Η κατανάλωση καφεΐνης σε μορφή καφέ μειώνει το σωματικό βάρος. Ωστόσο, η καφεΐνη προκαλεί θερμογένεση (η διαδικασία όταν το σώμα καίει θερμίδες για να δημιουργήσει θερμική ενέργεια) και οξείδωση του λίπους σε μη παχύσαρκα άτομα σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία (δόσεις άνω των 300mg).

Η θερμογένεση συντηρείται σε υψηλά επίπεδα για αρκετές ώρες μετά από την κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών. Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση 3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη του οργανισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους αλλά όχι με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός “συνηθίζει” εύκολα στις δόσεις που χορηγείται. 

Ο καλύτερος συνδυασμός για λιποδιάλυση είναι του καφέ και του πράσινου τσαγιού που δρα συνεργιακά, αυξάνοντας τις λιποδιαλυτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, καθώς διεγείρει την έκκληση νορεπινεφρίνης, η οποία διαλύει το αποθηκευμένο λίπος.

Ο καφές για την υγεία σας

Ενώ τα αποτελέσματα του καφέ πάνω στην απώλεια βάρους είναι εκπληκτικά, ενδέχεται να υπάρχουν ακόμα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία: Προλαμβάνει τον τύπου ΙΙ διαβήτη, τη νόσου του Πάρκινσον και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Προλαμβάνει ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του οισοφάγου, του φάρυγγα και του στομάχου. Θωρακίζει την καρδιά και αποτρέπει εγκεφαλικά επεισόδια.Έχει αναλγητική δράση και αυξάνει την επίδραση των παυσίπονων χαπιών.Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες στο αίμα.

Τελικά, η καφεΐνη έχει έντονη λιποδιαλυτική δράση. Δηλαδή, έχει την ικανότητα να βοηθάει το λίπος που βρίσκεται παγιδευμένο μέσα στα λιποκύτταρα να γίνει πιο λεπτόρρευστο και να περάσει από το συκώτι το οποίο και θα το μεταβολίσει. Συγχρόνως, αποτρέπει την κατακράτηση υγρών, αντιμετωπίζει το πρήξιμο και αποσυμφορεί τον λιπώδη ιστό. Οπότε πηγαίνετε στην κουζίνα και φτιάξτε έναν καφέ ειδικά πριν το γυμναστήριο και πιείτε τον στην υγειά σας!

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis