TECHin

Κ. Δασκαλάκης (ΜΙΤ): "Ο άνθρωπος απειλεί την ανθρωπότητα, όχι η τεχνολογία"


Η Τεχνητή Νοημοσύνη ακόμα δεν καταλαβαίνει τον κόσμο, όπως ο ανθρώπινος νους

"Ο άνθρωπος απειλεί την ανθρωπότητα και όχι η τεχνολογία. Το θέμα είναι η χρήση της τεχνολογίας, πρέπει να ξέρουμε πρώτα απ’ όλα πόσο καλή είναι η τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας και επίσης να αποφασίσουμε πως να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά, δεδομένων των περιορισμών που έχει", τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο 6ο Συνέδριο Πληροφορικής "Technology Forum".

Διανύουμε την περίοδο της 3ης Επανάστασης στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence). Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται στο επίπεδο αυτού που μπορεί να κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε μερικά δευτερόλεπτα σκέψης, όμως η τεχνολογία δεν είναι ικανή ακόμη να καταλαβαίνει τον κόσμο με τον τρόπο που ο ανθρώπινος νους αντιλαμβάνεται.

Όπως είπε ο κ. Δασκαλάκης, "η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί πολύ καλά να κάνει αναγνώριση ομιλίας και εικόνας και να παίξει παιχνίδια, μέτρια μπορεί να κατανοήσει και να μεταφράσει κείμενο και να συνθέσει και απογοητευτικά να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα και να κάνει μεταφορά γνώσης από μία γνωστική διεργασία που την ξέρει καλά σε μία γνωστική διεργασία που δεν την γνωρίζει καλά".

Ωστόσο, "υπάρχουν πολλές προκλήσεις όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη, αξιοπιστία, διαφάνεια, ανθεκτικότητα, χρήση των δεδομένων και ιδιωτικότητα, αμεροληψία, καταστροφή και παραποίηση δεδομένων".

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η τεχνολογία είναι ευλογία, αντικατοπτρίζει μία εξέλιξη στην ανθρώπινη γνώση, όμως δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς και αρνητικές επιπτώσεις, για παράδειγμα ότι στον τομέα της υγείας η τεχνολογία έχει καταστροφικά αποτελέσματα, ανέφερε και πρόσθεσε ότι "η τεχνολογία αντικατοπτρίζει μία πρόοδο της ανθρωπότητας και αυτή η πρόοδος αλλάζει τον κόσμο γύρω μας και εξαρτάται καθαρά από εμάς αν θα την θέσουμε σε καλή χρήση".

Κατά τον κ Δασκαλάκη "η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο, με τον οποίο αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας, θα αλλάξει αρκετά τη ζωή μας, θα κάνει το μέλλον μας να έχει μεγαλύτερη υφή, αλλά ο άνθρωπος είναι ικανός να προσαρμόζεται σε καινούριες καταστάσεις και να εκμεταλλεύεται την τεχνολογία που έχει στα χέρια του για να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Αν ο κόσμος του μέλλοντος θα είναι άσχημος αυτό θα οφείλεται στον άνθρωπο".

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει, τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα για το brain drain, είπε ότι το project προχωρά και είναι στη φάση που αναζήτησης χρηματοδότη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα