Αγορές

Ηχηρές απώλειες στη Wall λόγω κορονοϊού


Μεγάλη πτώση κατέγραψε σήμερα η Wall Street, εξαιτίας της εξάπλωσης της ιογενούς πνευμονίας και στην Ευρώπη, προκαλώντας παγκόσμιο sell-off.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε απώλειες, καθώς Στην Κίνα, ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που προκάλεσε ο κορονοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν, έφθασε ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής τους 2.592 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, αυξημένος κατά 150 θανάτους από την προηγουμένη, με όλα τα θύματα πλην ενός να καταγράφονται στη Χουμπέι.

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία έχουν φθάσει τα 230, ενώ υπάρχουν επτά νεκροί.

Κάλεσμα απηύθυνε, σήμερα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, σε όλο τον κόσμο, ώστε να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο πανδημίας του κοροναϊού, τονίζοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική η ξαφνική αύξηση» νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.

Χθες, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε ότι ο ιός Covid-19 θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, κατά την σύνοδο της G20 στο Ριάντ, ενώ δήλωσε έτοιμη να δράσει για τον περιορισμό των κινδύνων επί της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε, σήμερα, ότι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πώς η επιδημία του κοροναϊού θα επηρεάσει την οικονομία σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Η Washington Post. αναφέρει πως ο Λευκός Οίκος μπορεί να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει δαπάνες ως και 1 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το αίτημα του Λευκού Οίκου μπορεί να σταλεί στο Κογκρέσο τις επόμενες ημέρες.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι η επιδημία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον αναμενόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών διολίσθησαν σημαντικά.

Έριξε τον πήχη στις προβλέψεις της η Goldman Sachs σχετικά με την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2020, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος από τις πρώτες εκτιμήσεις.  Σχετικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Goldman Sachs αναμένει πως η αμερικανική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 1,2%. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,4%.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 27,961.62 μονάδες, με πτώση 3.56%.    

Παράλληλα, ο S&P 500 έφτασε τις 3,227.04 μονάδες, χάνοντας 3.32%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 9,221.28 μονάδες, με απώλειες 3.71%.